Film

De nåede færgen

Carl Th. Dreyer, 1948, 12 min., Reallyd

Carl Th. Dreyers kortfilmklassiker bygger på en af Johannes V. Jensens "Myter" og fortæller historien om motorcyklisten og hans veninde, som skal skynde sig for at nå færgen i Nyborg, men møder deres skæbne på en fynsk landevej. Filmen er et bestillingsarbejde for Raadet for Større Færdselssikkerhed, og Dreyer har valgt en reportagestil med rystede optagelser og hurtige billedskift, men også indlagt mytiske elementer - chaufføren med dødningehovedet og færgemanden med to kister - der giver den realistiske beretning en stemning af skæbnebestemthed.

Læs mere på Carl Th. Dreyer websitet

Læs artikel: Jørgen Roos om Dreyer 

Denne film kan desværre ikke indlejres på andre hjemmesider pga. rettigheder.

Kommentarer

Svend Fritzen søn, 10/01/2023 - 22:34

Så den i skolen. Den gjorde så stort indtryk på mig, at jeg aldrig har glemt den efter mere end 50 år?❤

CAPTCHA Dette spørgsmål er for at teste om du er et menneske og for at undgå spam.

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den vises på siden.
Har du et teknisk problem? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet? Kontakt filmarkivet@dfi.dk

Tema

Carl Th. Dreyer

Dansk films store auteur Carl Th. Dreyer (1889-1968) lavede op gennem 1940’erne en række kortfilm for Dansk Kulturfilm. Den mest kendte er nok 'De nåede færgen' – en propagandafilm for Rådet for Større Færdselssikkerhed, som fandt vej til mangt et klasseværelse de følgende årtier. I alt var han involveret i 14 statslige kort- og dokumentarfilm, en broget buket – både hvad angår indhold og stil.

Tema

Trafikfilm – til fumlegængere og fartbøller

Fumlegængere, fartbøller, frække cyklister og alle os andre trafiksyndere er siden 1930'erne blevet revset i trafikfilm. Selvom filmene i høj grad afspejler den tid, de er produceret i, er budskaberne ifølge Rådet for Sikker Trafik ofte stadig gyldige og ikke mindst pinligt aktuelle.

Tema

Det levende bibliotek

Adgangen til kultur skaber fællesskaber og er en af de grundlæggende forudsætninger for velfærdssamfundet. Folkebibliotekerne blev skabt som en oplysende institution, der skulle sikre adgang til viden gennem bøger – helt fundamentalt for det oplyste folkestyre. Det samme gør sig gældende i det moderne og digitaliserede videnssamfund.