Tema

Danmark anno 1915

1915 var det skelsættende år, hvor kvinder og tjenestefolk fik stemmeret i Danmark. Men hvad var det for et Danmark, som den nye grundlov blev til i?

Hvilke begivenheder optog danskerne i 1915? Det Danske Filminstitut har digitaliseret en række filmoptagelser, som viser både hverdagsliv og større begivenheder i 1915. I digitaliseringsprocessen er der lagt vægt på, at billedkvaliteten er høj, og at tempoet er så tæt på virkelighedens tempo som muligt.

Filmene skildrer to dramatiske begiveheder, som utvivlsomt har været samtaleemne i hele landet i 1915: en Zeppeliner er styrtet ned på Fanø, og der er voldsom brand på D'Angleterre i København. I hovedstaden kunne man 5. juni overvære kvindemarch med hornmusik, klapsalver, faner og blomster. Og det har givetvis også optaget indbyggerne, da den store, tyske cirkustrup Sarrasani gik optog gennem byen og deltog i filmoptagelser i Valby.

Fritiden har man bl.a. brugt på rundskuedag, svømmestævner og sejlads - velklædte, med hat og høflige manerer. Og ingen tvivl om, at tempoet på arbejdspladserne har været anderledes end i dag og præget af langt mere manuelt arbejde - det er tydeligt i den lille reportage om, hvordan en avis blev til.

Rundskuedagen 1915 er næsten udelukkende optagelser af mennesker. Her ser vi ind i øjnene på københavnere fra en svunden tid; nysgerrigt stimler de sammen foran kameraet og vinker, smiler, fjoller, stirrer betuttet og vifter med deres hatte. Det er svært at forestille sig, hvad der kunne skabe tilsvarende reaktioner i dag.


Redaktionen | 30. april 2015

Filmsamling om 1915