Film

Åbne reoler

Jørgen Storm-Petersen, 1955, 27 min., Speak

En film om folkebiblioteket. Folkebibliotekernes bogsamlinger er åbne for alle, der vil læse, hvad enten det gælder oplysningsarbejde, studier, faglig uddannelse eller underholdning. Bøgerne udvælges fra den store bogflod, der stadig vælder ud over læseverdenen, og der lægges ved udvælgelsen vægt på kvalitet, aktualitet og alsidighed. Biblioteket kan virke overvældende på den nye låner, men filmen viser, at der er system i bøgernes opstilling, og at hver bog har sin ganske bestemte placering i systemet. Gennem kartoteker og andre hjælpemidler kan man finde frem til de bøger, man søger, og bibliotekarerne er rede til på alle måder at hjælpe og vejlede. Folkebiblioteket er ikke alene en samling bøger, men en levende institution med en alsidig virksomhed, der også vender udad.

Denne film kan desværre ikke indlejres på andre hjemmesider pga. rettigheder.

 

Kommentarer

Michael Bach søn, 09/16/2018 - 14:35

Det meste af filmen er optaget på det gamle centralbibliotek i Kolding (Fredericiagade 1, opført 1939). Scenen med sognebiblioteket er fra Tinglev (Hovedgaden 45, opf. 1939-40) og skolen er sikkert også fundet i omegnen af Kolding. Bogbilens nummerplade Y indikerer Vejle amt, hvortil Kolding hørte. Men scenen med biblioteket, der slår dørene op for publikum, er hovedbiblioteket på Frederiksberg.

Redaktionen ons, 10/10/2018 - 16:09

Kære Michael Bach
Tak for kommentar. Jeg har nu slettet klippet, der både indeholdte optagelser fra Frederiksberg Bibliotek og Kolding Hovedbibliotek. Jeg har lavet et nyt klip fra Kolding Hovedbibliotek, som du kan se her: https://filmcentralen.dk/museum/danmark-paa-film/klip/der-er-styr-pa-bogerne
Mvh Maria Knude Oldhøj Nielsen

CAPTCHA Dette spørgsmål er for at teste om du er et menneske og for at undgå spam.

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den vises på siden.
Har du et teknisk problem? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet? Kontakt filmarkivet@dfi.dk

Tema

Det levende bibliotek

Adgangen til kultur skaber fællesskaber og er en af de grundlæggende forudsætninger for velfærdssamfundet. Folkebibliotekerne blev skabt som en oplysende institution, der skulle sikre adgang til viden gennem bøger – helt fundamentalt for det oplyste folkestyre. Det samme gør sig gældende i det moderne og digitaliserede videnssamfund.