Spørgsmål og svar

Fra filmen 'Hamburgerbørn ankommer' (1943)

Her kan du finde svar på de oftest stillede spørgsmål om 'Danmark på film':

Hvordan ser jeg filmene på 'Danmark på film'?

Det eneste du behøver er internetadgang og en computer, mobil eller tablet med kapacitet til at se og vise film. Du kan også se filmene på dit tv - læs hvordan under 'Hvordan ser jeg Danmark på film på mit TV'

Du kan se filmene på følgende browsere og platforme:

Platforme

  • Computere. Windows (PC) og OS (MAC) baserede platforme
  • IOS-baserede enheder (iPhones og iPads)
  • Android-baserede enheder (diverse Android-smartphones og tablets) 

'Danmark på film' understøtter ikke Linux, da 'Danmark på film's filmafspiller ikke kan ses på Linux. Se dog sofwareproducenten Adobes løsning på, hvordan man kan komme til at se filmene på ''Danmark på film' via Linux på deres supportsider.

Det er p.t. ikke muligt at lave klip i filmene via mobil eller tablet. Denne funktion er kun mulig fra en computer.

Browsere

Filmene på 'Danmark på film' kan ses på de fleste browsere. For bedste udnyttelse anbefaler vi:

  • PC: Firefox (minimum version 9), Chrome (minimum version 16)
  • MAC: Safari (minimum version 5), Firefox
  • IOS: Safari samt Firefox
  • Android: Android browser, Dolphin og Chrome
  • Windows RT: Internet Explorer

Tilbage til oversigt

Hvordan ser jeg 'Danmark på film' på mit TV?

Hvis du har Smart TV, som er koblet på nettet, kan du se 'Danmark på film' direkte i den indbyggede browser. 'Danmark på film' har begrænset understøttelse til Smart TV, der kører med Linux.

Sådan laver du trådløs tilkobling til dit fladskærms-tv:

  • AirPlay: Har du en Apple TV box, kan du via din iPhone eller iPad streame lyd og billeder trådløst til dit fjernsyn via Airplay (læs mere om Airplay).
  • Chromecast: Du kan også sende trådløst fra fx. Android mobiltelefoner og tablets, hvis du har tilsluttet Chromecast til dit tv (læs mere om Chromecast). Chromecast understøtter desværre endnu ikke visning af klip fra mobil eller tablet, men virker i øjeblikket kun til hele film. Du kan dog godt se klip via trådløs tilkobling fra din computer, hvis du benytter Chrome som browser og vælger funktionen "Cast" i menuen.

Hvis du har Smart TV, som er koblet på nettet, kan du se 'Danmark på film' direkte i den indbyggede browser. 'Danmark på film' har begrænset understøttelse til Smart TV, der kører med Linux.

Sådan laver du trådløs tilkobling til dit fladskærms-tv:

  • AirPlay: Har du en Apple TV box, kan du via din iPhone eller iPad streame lyd og billeder trådløst til dit fjernsyn via Airplay (læs mere om Airplay).
  • Chromecast: Du kan også sende trådløst fra fx. Android mobiltelefoner og tablets hvis du har tilsluttet Chromecast til dit tv (læs mere om Chromecast). Chromecast understøtter desværre endnu ikke visning af klip fra mobil eller tablet, men virker i øjeblikket kun til hele film. Du kan dog godt se klip via trådløs tilkobling fra din computer, hvis du benytter Chrome som browser og vælger funktionen "Cast" i menuen.

Sådan kobler du din computer til dit TV med kabel:

Det kan være en fordel at koble din enhed til tv. Fx kan billedkvaliteten opleves som noget bedre på tv-skærmen end på en computerskærm. Du kan også nyde et større skærmbillede - og samtidig skabe mulighed for, at I bedre kan se film sammen.

  • Kan tv'et modtage videosignaleret fra computeren? For at du kan se ''Danmark på film's film på tv via kabel, skal tv'et have en af følgende indgange: DVI, HDMI, komponent, Scart-, komposit- eller S-video indgang. De fleste tv-apparater har en eller flere af disse indgange. Hvis dit tv ikke har nogen af disse indgange, kan du ikke koble det sammen med computeren. Fladskærme har mange flere muligheder end CRT tv.
  • Kan computeren sende videosignalet til tv'et? Din computer skal have en af disse udgange: DVI, HDMI, komponent, komposit- eller S-video. Hvis computeren ikke har det, kan du enten installere et nyt grafikkort, som har den udgang, eller koble en ekstern adapter til skærmudgangen på computeren. Kontakt din forhandler for at få hjælp til dette.

Hvis computeren har en af disse udgange, kan du gå videre til næste punkt.  

  • Tilkobling af kabel: Tilkobling af kablet er afhængig af, hvilke udgange og indgange der er på din computer og dit tv. Det vigtigste er at bruge et kabel, som passer ind i en af udgangene på computeren og ind i en af indgangene på tv'et. Se forklaringen i brugermanualen, som fulgte med computeren eller grafikkortet. Når du ved, hvilke kontakter og stik du har, kan du henvende dig til en tv/elektronik-forhandler for at få det rette kabel.
  • Indstillinger på computeren: Hvordan du får indstillet computeren til at sende tv-signal afhænger af mærke og model. Du må derfor se detaljer om, hvordan dette gøres i brugermanualen til computeren eller til grafikkortet.
  • Lyd: De fleste computere har en lydudgang som minijack (en lille lydudgang som på minidisc eller bærbar cd-afspiller). Denne lydudgang sidder typisk på siden eller bagsiden af computeren. Du kan også bruge udgangen til hovedtelefon. På tv'et findes der som regel phono-lydindgang, hvor man tager lydsignalet ind til venstre og højre højttaler. For at benytte disse lydindgange har du brug for et kabel med overgang fra minijack til phono-indgang. Du kan også koble lyd fra computeren til tv'et via scartstik. Tal med en tv/elektronik-forhandler om, hvilken slags overgang du skal have.

Tilbage til oversigt

Kan jeg  selv indsende film?

Vi tager af og til imod film fraprivate eller institutioner. Hvis du ligger inde med film, som du kunne tænke dig at donere til 'Danmark på film', kan du skrive til danmarkpaafilm@dfi.dk. 

Tilbage til oversigt

Hvorfor hakker filmen?

Der kan være flere årsager til, at en film hakker, heriblandt:

  • Hukommelse på computeren: Hvis din computer ikke er kraftig nok, kan den ikke åbne og afvikle filmen jævnt. 'Danmark på film' er krævende for din computers processor/hukommelse, fordi der både er streamingvideo og kortinteraktion. Oplever du problemer, kan det være en løsning at lukke din browser ned og starte den op igen. Du kan også tømme din browsers cache (lager), hvis den er fyldt. Se hvordan du tømmer din cache.
  • Netværksforbindelse: En anden årsag kan være, at netværksforbindelsen ikke er i stand til at levere data i den hastighed, du har valgt. Prøv at vælge en lavere hastighed ved afspilning: klik på værktøjs-ikonet til højre under player-vinduet (skærmbilledet med filmen) for at skifte båndbredde. 
  • En tredje årsag kan være, at andre programmer bruger noget af din båndbredde, f.eks. hvis du er i gang med en videokonference, er ved at downloade store filer eller sende store mails osv. Luk i så fald disse programmer, og prøv igen.  

Tilbage til oversigt

Hvorfor kan jeg ikke afspille filmene?

Hvis du ikke kan afspille filmene, kan du prøve at skifte browser eller platform. Se en liste over, hvilke platforme og browsere, 'Danmark på film' understøtter. 

Hvis du stadig har problemer, kan du kontakte danmarkpaafilm@dfi.dk.

Tilbage til oversigt

Hvorfor virker lyden ikke?

Tjek volumenkontrollen i afspilleren i 'Danmark på film'. Hvis den er skruet op, og du stadig ikke får nogen lyd, kan du tjekke volumenkontrollen, som er indbygget i styresystemet. Se efter, at volumen ikke er slået fra eller skruet ned.

Mange film og klip på 'Danmark på film' er stumme – enten fordi de er optaget stumt eller er fra før, lydoptagelser på film blev opfundet. Det er angivet på hver film, om den er stum eller med lyd (reallyd, musik, speak).

Tilbage til oversigt

Hvordan laver jeg egne klip i filmene og deler?

  • Klip film og del: På 'Danmark på film' kan man lave sine egne klip fra de film, man finder mest interessante. Man kan frit dele, sende og i de fleste tilfælde indlejre klippene på sin egen hjemmeside, facebookside, blog eller andet. Det er også muligt at placere det klip, man har lavet, på portalens danmarkskort (via geotag), og dermed være med til at udfylde de tomme områder på kortet.
  • Brug kommentarsporet: En del film viser steder, personer og begivenheder, som ikke er identificeret. Måske kan du hjælpe! Vi opfordrer alle brugere til at skrive kommentarer i feltet, som findes ved hver film, og på den måde berige filmene med information og mere viden. Målet er, at portalens brugere og Filminstituttet sammen skaber en fælles historiefortælling om Danmark.

Vær opmærksom på, at kommentarer og klip skal godkendes af redaktionen, inden de bliver lagt på websitet. 
 

Se her, hvordan du kan oprette, dele og placere klip på kortet: 

Tilbage til oversigt

Kan jeg downloade film og klip til min egen computer?

Nej. Selve filerne streames fra en ekstern server, og alle film er DRM-krypteret af hensyn til ophavsretten. Filmene kan derfor ikke downloades og gemmes på din egen computer.

Hvis du er interesseret i enkelte film og klip til privat eller offentlig brug, kan du forhøre dig om muligheden for bestilling og blive oplyst om rettigheder ved at skrive til filmarkivet@dfi.dk.

Kan du ikke finde svar på dit spørgsmål?

Kontakt redaktionen bag 'Danmark på film' på danmarkpaafilm@dfi.dk, eller skriv til en af medlemmerne af vores redaktionen.