2. juli 1941: Aarhus indvier sit nye rådhus og fejrer sit 500 års jubilæum som købstad. Dagen begynder med festgudstjeneste i Domkirken. Springvandet Agnete og Havmanden af billedhugger Johannes C. Bjerg var blevet indivet dagen før. Kl. 15 finder invielsen af det nye rådhus sted med tilstedeværelse af kronprinseparret. Viceborgmester Stecher Christensen holder talen. Flere tusinde børn fra byens ungdomsorganisationer marcherer op foran rådhuset. Efter ceremonien passerer det historiske optog rådhuset. Borgmester H.P. Christensen fik tildelt fortjenstmedaljen i guld.
Filmtype
Kategori
Produktionsland
Produktionsselskab
Rekvirent
Emneord
Medvirkende
Transkription
Aarhus indviede sit nye rådhus og fejrede sin 500-årige fødselsdag på en skinnende sommerdag, der aldrig vil blive glemt.
Byen var klædt i flag og blomster, og kronprinseparrets nærværelse gav festen sin særlige karakter.
Klokken ni var der festgudstjeneste i den 700-årige domkirke, hvor biskop Skat Hoffmeyer holdt prædiken, som overværedes af kronprinseparret.
Allerede dagen før jubilæet havde afsløringen af Johannes Bjergs springvandsgruppe, Agnete og Havmanden, fundet sted.
Og Aarhus’ første virkelige springvand var dagen igennem genstand for de mange tusinde tilskueres beundring.
Klokken tre fandt indvielsen af det nye store rådhus sted. Men allerede om formiddagen havde de første aarhusianere taget opstilling på pladsen foran. Et par minutter før tiden svingende kronprinseparrets åbne automobil op foran portalen, hilst med stormende jubel.
De kongelige gæster blev modtaget af viceborgmester Stegger Christensen, landsretssagfører I. C. Sørensen og ingeniør Fanger.
Kronprinsesse Ingrid fik overrakt en pragtfuld blomsterbuket, hvorefter de blev vist ind i rådhushallen.
Aarhus byorkester under ledelsen af kapelmester Thomas Jensen spillede ”Kong Christian stod ved højen mast”, der gennem højtalere sendtes ud over pladsen.
Under festlighederne i rådhushallen marcherede flere tusind børn fra byens forskellige ungdomsorganisationer op foran rådhuset. I spidsen bar de et smukt banner, som er en gave til Aarhus by fra dets ungdom.
Det var et enestående smukt skue at se de mange børn, der strålede af glæde over på denne måde at være med til at hylde deres by.
Stille gik de med deres gave op gennem hallen, mens det store kor sang ”Og op over dagningen stiger en by".
Festlighederne kulminerede, da kronprinseparret trådte ud på altanen.
Viceborgmesteren takkede på byens vegne og lovede at holde banneret i ære, hvorpå han sluttede festlighederne og erklærede det nye rådhus for indviet.
Derefter passerede det historiske optog rådhuset. Kong Christoffer af Bayern kom ridende med hele sit følge. Fulgt af borgerfolk i middelalderlige dragter.
Borgmester H. P. Christensen der fik tildelt fortjenstmedaljen i guld.
Til slut defilerede de forskellige korps forbi kronprinseparret.
Efter festlighederne kørte kronprinseparret tilbage til Marselisborg Slot.
Det var en mærkedag i Aarhus bys historie.
Tilføj kommentar
Den gang kunne Århusanerne det med at feste der var nok ikke disse spare tider-det var en flot og dejlig film.
Det ville være mere korrekt at kalde det Aarhus´ 500-års købstadsjubilæum, ikke fødselsdag. Aarhus fik købstadsrettigheder i 1441, men er væsentligt ældre end 500 år. Filmen nævner selv, at domkirken er 700 år gammel, og man byggede jo ikke domkirker, hvor der ikke var en by. De seneste arkæologiske fund peger på, at byen opstod for mindst 1200 år siden. Og allerede i 1941 kendte man til, at byen eksisterede i 900-tallet.
Kære Dennis Jensen
Tak for kommentar. Vi har nu rettet teksten i synopsen, så det fremgår, at byen fejrer købstadsjubilæum. Det skulle gerne slå igennem på web inden for de næste par dage.
Med venlig hilsen Maria Berendt Oldhøj Nielsen