Film

Attack on Gestapo H.Q. at Odense 17/4-1945

1945, 2 min., Stum

Britiske optagelser af 6 RAF Mosquito-flys angreb på Gestapos danske hovedkvarter på Husmandsskolen i Odense 17. april 1945. Et af flyene havde til opgave at filme angrebet for det britiske Royal Air Force. Skolen bliver udbombet, og 12 af de 28 bomber rammer huse på Husmandsskolens Allé (i dag Jeppe Aakjærs Allé) og på Østrupvej. 9 odenseanere mister livet, og 20 bliver såret. En enkelt tysker mister livet.

 

Kommentarer

L.helmer j. tir, 11/14/2017 - 11:53

Spørgsmål: Kom de ikke vestfra? De boliger man ser, hvor ligger eller lå de?

Redaktionen tor, 11/16/2017 - 09:12

Kære L. Helmer J.
Tak for kommentar. I klippets synopsis kan du læse om, hvilke boliger der blev berørt af bombningerne.
Mvh Maria Berendt Oldhøj Nielsen

thomas møller ons, 12/18/2019 - 18:40

Ja jeg var een af dem der så flyene ankomme eller på vej mod målet jeg boede ved mine forældre jeg var 9 år dengang og vi boede ca 3 Km nord for BRAHETROLLEBORG som ligger ca 15 KM nord for FÅBORG og da jeg så dem kom de fra syd og de fløj meget lavt det var klart solskin og de fløj op over telefontråde og hegn og ned igen og da det var forår og meget tørt på markerne rejste der sig støv efter dem der står jo også på filmklippet at højden er ca 50 fod og det er omkring 20 mtr jeg kunne tydeligt se piloten og det glimtede i blanke metaldele på hans hjelm men det gik stærkt de kunne jo flyve 6----700 Km i timen .----.----i begyndelsen af filmen kan man se at de passerer en kystlinie og ude til højre mener jeg at ´kunne genkende JORDLØSE kirke der har en kuppel som spir og det tog der kører passer meget godt med tommerup ASSENS banen der slår et slag sydøst på før det kører mod tommerup så flyruten har uden tvivl været over nordsøen og "landfall" ved Esbjerg og over søndrejylland og en østlig kurs over sydvestfyn indtil de er drejet krapt til venstre med kurs mod odense det gjorde man jo ofte under bombetogter over TYSKLAND idet de kom om natten nordfra og fløj over sydfynske ø hav men de kom så vel fra england på en østlig kurs og derefter drejede mod syd men de tyske tomotors natjagere(der var stationeret i KARUP (grove dengang) var jo hårde ved dem de havde jo en radar installeret så der faldt en del ned i flammende bål kunne vi se men en fantastisk film i her har bevaret .----.----

Connie Schou fre, 01/10/2020 - 22:57

Min mormor og morfar boede på Østrupvej med 6 børn de nåede lige at komme væk fra deres hus (et af dem i bunden af billedet ) lige inden et fly kom til at tabe en bombe ned i deres hus

Erik Jensen Sømarksvej 82 søndersø tor, 04/09/2020 - 16:48

Jeg var ved t harve med heste på marken mellem Snavevej og Holmevej i Søndersø da der kom to engelske flyvemaskiner fra øst så lavt hen over mig at jeg tydeligt kunne se piloterne.lidt efter kunne jeg se nogle store røgskyer ud over Odense og lidt senere kunne jeg høre de høre brag .

Tim tor, 04/30/2020 - 19:04

Thank you for posting this film clip. Many years ago I bought an RAF log book. This originally belonged to a Navigator with 464 squadron who took part in this raid. His aircraft flew so low they blew up one of thier own engines ! After all these years it has been amazing for me to actual see film footage of this raid.

René West ons, 03/09/2022 - 14:54

I mine fars optegnelser skriver han om oplevelsen. Han var 5 år da husmandskolen blev bombet. De boede på en landejendom tæt på Arreskovsøen ved Sollerup, Øster Hæsinge. Jeg kan ikke rigtig forstå hvis han skulle kunne høre bragene så langt fra Odense. Har tænkt om englænderne har smidt de resterende bomber i søen på vej tilbage fra togtet?

Bent Jensen ons, 05/11/2022 - 09:08

Når man læser beretning skrives der maskinerne kom ind fra Sydfyn mellem Assens og Fborg

CAPTCHA Dette spørgsmål er for at teste om du er et menneske og for at undgå spam.

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den vises på siden.
Har du et teknisk problem? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet? Kontakt filmarkivet@dfi.dk

Tema

Danmark - besat og befriet

Den 9. april 1940 er årsdagen for Tysklands besættelse af Danmark. I dette tema har vi samlet et udsnit af de mange film og filmoptagelser, der blev lavet under og efter besættelsen.