Film

Brushane og Klyde

1947, 11 min., Stum

Brushane og klyde - to af strandengens fugle. Den første halvdel af filmen viser brushanernes parringskampe om foråret, reden og ungerne, og hvorledes brushønen stiller sig an, når den skræmmes. Den lever på strandenge, talrigest i Vestjylland. Hannen bekymrer sig ikke om æg eller unger. Så snart dunungerne er tørre, forlader de reden og finder selv deres føde.
Anden halvdel af filmen viser klydens liv sommeren igennem, til den om efteråret atter drager sydpå. Dens tilnavn 'skomagerfugl' skyldes, at dens næb ligner en skomagersyl. Når den søger føde på lavt vand, fører den næbbet sidelæns gennem vandet, hvorved smådyr 'skummes' op til overfladen.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer. Vær den første til at kommentere.

CAPTCHA Dette spørgsmål er for at teste om du er et menneske og for at undgå spam.

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den vises på siden.
Har du et teknisk problem? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet? Kontakt filmarkivet@dfi.dk

Tema

Kigger på fugle

En film fra 1941 dokumenterer fugleparadiset i Jyllands største sø, Filsø mellem Ho Bugt og Ringkøbing Fjord. 10 år senere er søen tørlagt til landbrugsjord og med store konsekvenser for flora og fauna, ikke mindst fuglebestanden. Sådan kan den danske natur ødelægges. Men vi kan heldigvis også genoprette, som det er tilfældet med Filsø samt Skjern Å.