Film

Den 5. Maj 1945 - Befrielsens Dag

1945, 13 min., Stum

Danske avisforsider (Berlingske Tidende, Morgenbladet, Ringen) annoncerer Tysklands kapitulation. København viser sit glade ansigt for første gang i 5 år. De første stikkere føres til Domhuset på Nytorv. På Rådhuspladsen og på Strøget flages der med Dannebrog og "God Save The King". Frihedskæmpere afhenter "Feltmadrasser" og "Tyskervenner", og jagten på de forhadte HIPO'er går ind. Sct. Annæ Gaarden under belejring. Udbombede bygninger og skibe er vidnesbyrd om kampens dage. I Farum går den lokale modstandsgruppe i aktion for at fange kollaboratører. 29. august 1945: Frihedskampens faldne føres gennem København til mindehøjtidelighed i Ryvangen. Kongeparret deltager.

 

Kommentarer

Michael fre, 08/31/2018 - 22:50

Afsnittet fra Farum viser Snedker Jens Larsen, der var byleder, Købmand Karl Henrik Jensen, Kommunebogholder Børge Jensen og min far Magnus Kristensen. Endvidere ses Korsvejens Købmandshandel, Frederiksborgvej mod København, Hother Henriksens autoværksted, Farum Kommuneskole med sekvenser set mod døren til det daværende kommunekontor og mod en af holedtrapperne ved hovedbygningen. Yderligere er der et vue fra skolen mod sportspladsen, man ser tydeligt Anders Lassen-obelisken som nu er blevet flyttet ned til pladsen ved Majtræet.

CAPTCHA Dette spørgsmål er for at teste om du er et menneske og for at undgå spam.

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den vises på siden.
Har du et teknisk problem? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet? Kontakt filmarkivet@dfi.dk

Tema

Danmark - besat og befriet

Den 9. april 1940 er årsdagen for Tysklands besættelse af Danmark. I dette tema har vi samlet et udsnit af de mange film og filmoptagelser, der blev lavet under og efter besættelsen.