Film

DNSAP Propagandafilm 1937

1937, 18 min., Stum

DNSAP-hvervefilmen viser eksempler på social ulighed og nød, billeder fra politiske møder og optog, nattelivsbilleder fra København, Dannebrogsflag og naziflag vajende side om side. En plakat med teksten: "Randers søndag den 24. oktober 1937" på baggrund af hagekors og Niels Ebbesen mindesmærke. Frits Clausen på talerstolen. Klip fra DNSAP-optog, byskilt fra Snoldelev, nærbillede af detalje fra runesten med hagekors. Vejskilt med kilometerangivelser: Køge 16, Solrød 5, Roskilde 10. Sluttekst: "Støt DNSAP - Bliv Medkæmper i vore Rækker! Stem Nationalsocialistisk ved næste Valg! Kæmp med for Danmarks Fremtid!"

Se mere

Kommentarer

Frederik Madsen, Zone-Redningskorpsets Venner ons, 02/10/2021 - 21:17

Ca. 01.09 inde i filmen er en optagelse fra Zonen i Randers, med adresse Vestergade 59. Garagerne lå bag bygningen. En redder tager telefonen, som hænger i garagen, og rykker ud med stationens Ford B 1933 ambulance. Denne filmstump må antages at være tidligere end 1937. Da ambulancen kommer ud på gaden, er det ikke længere Ford'en fra 1933, men derimod en Ford fra 1936, sandsynligvis stationens nyeste vogn da filmen blev produceret. Redderen, der løber op ad trappen til den forulykkede, er nu ikke længere i fuld uniform, men har kun kasket som uniform.
Noget siger mig, at stationen, hvis leder var vognmand Christian Jensen, ikke officielt har medvirket i denne filmoptagelse, dels pga. redderens mærkelige uniformering, dels fordi der kun køres med én mand, hvilket ikke var normalt, når det drejede sig om filmoptagelse og dermed reklame, slet ikke for Christian Jensen, som utvivlsomt gik meget op i performance.
En hypotese kan være, at redderen privat har fået lov at låne en vogn til en filmoptagelse, uden at nogen rigtig har gjort sig formålet klart. Men det rent gæt. F

CAPTCHA Dette spørgsmål er for at teste om du er et menneske og for at undgå spam.

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den vises på siden.
Har du et teknisk problem? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet? Kontakt filmarkivet@dfi.dk

Tema

Propaganda!

Bekymrede røster advarer for tiden om, at 1930’ernes sociale uro, højrenationalisme, politikerlede og manipulerende sjælefiskeri gentager sig. Men hvordan gik det for sig sidst, demokratiet var under pres, ungdommen blev radikaliseret af voldsparate bagmænd og propagandaen florerede? Med denne stribe partipropagandafilm fra sen-tyverne til først i 1950’erne præsenterer vi brikker til et sammenligningsgrundlag.