Film

Færøerne I - II

Erik R. Knudsen, 1950, 22 min., Stum

En film om Færøernes natur, dyreliv og kultur, optaget i sommeren 1949. Færingens livret er skærpekød - lufttørret fårekød. Bonden lægger kartofler i indmarken. Fårene drives fra fjeldet ned til folden, hvor de klippes. Ulden vaskes i fossen. Morgen og aften går malkepiger ud i fjeldet og malker køerne. Om aftenene hjælper alle - også børnene - til med ulden. Den nappes, kartes, spindes, strikkes og væves. Om søndagen klæder færingerne sig i festdragt. Kirkjubøur, på den sydvestligste del af Streymoy, er en kommune med historiske minder. I Tórshavn havn gøres en skonnert klar til grønlandsfiskeri. Den vigtigste eksportvare er saltfisk. Moderne trawlere står ud af havnen. På skibsværftet er arbejdet på en stor træbåd i gang. Tinganes, den gamle bydel i Tórshavn. Olaidagen (Ólavsøka) er færingernes nationalfestdag, som finder sted 28. og 29. juli med bl.a. optog til hest, kaproning og andre idrætsarrangementer. Klakksvík filmet fra højt oppe i fjeldet.

Kommentarer

Johan Bærendsen tor, 04/30/2020 - 23:51

God dag Filmcentralen

Kan man, og hvordan, downloade filme fra hjemmesiden til privat brug?


Med venlig hilsen

Johan Bærendsen

Redaktionen fre, 05/01/2020 - 13:15

Kære Johan Bærendsen. Man kan desværre ikke downloade film fra hjemmesiden. Man kan dog på forskellige måder dele filmene med andre på nettet, fx. facebook, ved at klikke på en af de fire små ikoner under video-playeren. Mvh. Henrik Østergaard.

CAPTCHA Dette spørgsmål er for at teste om du er et menneske og for at undgå spam.

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den vises på siden.
Har du et teknisk problem? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet? Kontakt filmarkivet@dfi.dk

Tema

Fåreavl, fuglefangst og fiskeri – Færøerne på film

I de levende billeder fra færingernes historie, der er bevaret i Det Danske Filminstituts arkiv, er der set med danske øjne. Det er nemlig danske fotografer, der som tilrejsende udefra har zoomet ind på dét, der kan opleves som anderledes, måske eksotisk, storladent og utæmmet. Derfor får vi skildringer, som kun favner udvalgte aspekter af øernes og folkets historie. Men Færøerne er andet og mere end får, folkedragter og storslået natur. Historiker Helgi Eidesgaard giver et historisk rids af den virkelighed, færingerne selv har gennemlevet siden den ældste danske reportagefilm fra et kongebesøg blev optaget.