Film

Gudenaaens Kraftstation

1921, 8 min., Stum

Danmarks største vandkraftværk, Gudenaacentralen, også kaldet Tangeværket, indvies den 8. januar 1921. En række honoratiores og andre betydningsfulde herrer ankommer for at bese sluseanlægget, de store Francis-turbiner og kraftværkets maskinhal med de tre store generatorer og regulatorer. Derudover er der optagelser af de oversvømmede områder mellem Kongensbro og Tange. Oversvømmelserne fandt sted i forbindelse med udgravningerne til Tange Sø. Da man planlagde Tangeværket, var der ingen sø ved Tange. For at lave et lager af vand, så der kunne produceres el hele året, var det nødvendigt at skabe en stor kunstig sø. Den kom til at oversvømme 625 ha. mellem Kongensbro og Tange. 27 gårde og huse måtte rives ned for at give plads til søen, og i alt blev 192 lodsejere berørt af ekspropriationer. En 800 meter lang dæmning holder vandet tilbage i ådalen, og en 300 meter lang kanal fører vandet fra søen til kraftværket. Ved kraftværket falder vandet 8-10 meter gennem de tre Francis-turbiner. Gudenaacentralen har siden 1921 produceret forureningsfri el baseret på vandkraft fra Tange Sø. Kraftværket producerer årligt ca. 11 mio. kWh. Det dækkede i 1920'erne 1/4 af hele Jyllands elforbrug. I dag svarer det til ca. 2.500 danske familiers årlige elforbrug. Værket og de tilhørende oprindelige funktionærboliger er tegnet af Viborg-arkitekten Søren Vig-Nielsen.

 

Kommentarer

Per Winter ons, 02/15/2017 - 09:11

Fremragende film og i min egenskab af formidler på Energimuseet og
Tangeværket finder jeg filmen særdeles inspirerende. Et enkelt spørgsmål vil jeg her komme med, og jeg håber, at I kan være mig behjælpelig med et svar:

" Et stykke inde i filmen er der et afsnit , de viser et havnemiljø med skibe og huse og en kirke - senere kommer der en storkerede - HVILKEN BY ER DER TALE OM ?

Jeg ser frem til at høre nærmere.

Med venlig hilsen

Per Winter
formidler
Energimuseet

Bo Skelmose lør, 07/08/2017 - 00:33

Skud fra hoften - Det ligner Lemvig...

Klaus Vestergaard fre, 02/21/2020 - 18:10

Utroligt spændende at se.

Verner Rasmussen ons, 03/04/2020 - 22:23

Findes der Ikke billeder af Tange sø inden der kom vand i?

CAPTCHA Dette spørgsmål er for at teste om du er et menneske og for at undgå spam.

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den vises på siden.
Har du et teknisk problem? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet? Kontakt filmarkivet@dfi.dk