Film

Haslevs 75 Aars Jubilæum

1945, 7 min., Stum

Haslev fejrer sit 75-års jubilæum som stationsby (1870-1945). Der er flagsmykkede gader og optog gennem byen. Der er optagelser af Haslev Kirke, Haslev Rådhus med byrådsmedlemmerne, som går og ankommer, og selvfølgelig stationsbygningen. Festdagen afsluttes med et spektakulært fyrværkeri. Sidst i filmen er der private optagelser af civilingeniør Carl Christian Grambye og biografdirektør Ernst Klinker med deres respektive hustruer  Gerda Grambye og Herdis Klinker (søster til Gerda) samt sønnerne Sten Grambye og hans fætter Jørgen Klinker. Optagelserne er formentlig fra haven bag ejendommen i Jernbanegade, hvor familien Klinker boede.

 

Kommentarer

Lars Grambye lør, 05/08/2021 - 17:16

I de private optagelser til sidst i filmen optræder medlemmer af familierne Grambye og Klinker. I enkeltradet jakke ses civilingeniør Carl Christian Grambye sammen med sin hustru Gerda Grambye, født Bagger. Den anden herre i dobbeltradet er Ernst Klinker, gift med Gerda Grambyes søster Herdis Klinker. De to drenge er Sten Grambye og hans fætter Jørgen Klinker, sønner af ovenstående.
Optagelserne er formentlig fra haven bag ejendommen i Jernbanegade, hvor der var trykkeri og bolig. Ernst og Herdis Klinker boede der med sønnen Jørgen, da filmen blev optaget.
Villaen og trykkeriet blev skabt af redaktør Lorenz Bagger, som grundlagde Haslevposten og Haslev bio. Lorenz Bagger var fader til Gerda Grambye og Herdis Klinker. Ved hans tidlige død i 1924 blev virksomheden drevet af hans enke Anine Bagger, født Venø. Ved hendes død 1941 overgik virksomheden til de to søstre, og Ernst Klinker varetog posten som direktør for biografen og Haslevposten. Det er formentlig i forbindelse med denne virksomhed, at den lille film er blevet optaget, og Ernst Klinker ses da også instruere de forskellige honoratiores i enkelte klip.

Redaktionen lør, 10/09/2021 - 07:32

Kære Lars Grambye
Tak for kommentar. Synopsen er hermed opdateret med nogle af dine oplysninger.
Mvh Maria Nielsen

CAPTCHA Dette spørgsmål er for at teste om du er et menneske og for at undgå spam.

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den vises på siden.
Har du et teknisk problem? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet? Kontakt filmarkivet@dfi.dk