Film

Kongeparrets Grønlandsrejse

1921, 33 min., Stum

Kong Christian X ledsages af dronning Alexandrine, kronprins Frederik og prins Knud på kongefamiliens første Grønlandsfærd. Krydseren "Valkyrien" lægger fra kaj ved Toldboden og sejler ud af Københavns Havn 1. juni 1921.

Første stop på rejsen er Færøerne - optagelser fra Waag (Vágur) - en af de vigtigste havnebyer hvad angår hvalfangst. Kongeparret går i land i Trangisvaag (Trongisvágur), pyntet festligt i anledning af besøget. Optagelser fra Thorshavn, færingerne i deres smukke folkedragter, Finsens monument og besøg ved mindesmærke. Herefter besøg i Klaksvik, hvor færingerne demonstrerer kaproning for kongen. Ombord på "Valkyrien" morer man sig med ringspil, men modtager også gæster.

Kongefamilien ankommer til Island og modtages på havnen i Reykjavik. Optagelser fra en flagsmykket by, gaderne, tørring af klipfisk, biblioteket og epidemihospitalet. Udflugt i bil til Thingvalla (Þingvellir) og Öxaráfoss. Kongen overværer den islandske brydesport glíma og overrækker vinderpokalen foran de mange fremmødte tilskuere. Selskabet forlader Thingvalla til hest. Udflugt til Gullfoss. Optagelser af landskabet, laksefiskeri, hesteflok. Kongen køres i bil op ad den stejle farefulde bjergside 'Kambar", beliggende ca. 40 km øst for Reykjavik.

s/s "Island" sejler kongefamilien til Grønland i høj søgang. En grønlænder i kajak sejler de kongelige gæster i møde og kommer om bord på kongeskibet. Landgang i Godthaab, hvor mange er mødt op for at hilse på kongen. Mindestenen for Jørgen Brønlund. Kajakopvisning og konebåde (umiak) - disse optagelser er kopieret ind flere gange. Grønlænderne optræder med dans. Der afholdes gudstjeneste i Frelsers Kirke. Optagelser af grønlændere. s/s "Island" møder "Søkongen", Knud Rasmussens skib på vej ud på 5. Thuleekspedition. Et svensk skib, "Bele", er strandet på et skær. Kongen kommer det til undsætning. Ankomsten til København - kongeparret takker besætningen og går i land.

Se også Kongerejsen til Færøerne, Grønland og Island der indeholder yderligere optagelser fra samme rejse.

Kommentarer

Jóannes í Dali ons, 05/06/2020 - 20:03

Gaden i Thorshavn er ikke Hoyvíksvegur, men Tinghúsvegur. Det ses bl.a. fordi Tinghuset ligger for enden til højre og derefter telefonhuset.

CAPTCHA Dette spørgsmål er for at teste om du er et menneske og for at undgå spam.

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den vises på siden.
Har du et teknisk problem? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet? Kontakt filmarkivet@dfi.dk

Tema

Kongehuset i Grønland

På en historisk rejse med de kongelige til det store og smukke land i nord.

Tema

Historiske film fra Grønland

Det Danske Filminstitut præsenterer en stor samling af nydigitaliserede film fra Grønland fra perioden 1918-1965.