Film

Levende billeder tagne under den 2. Thule Ekspedition til Grønlands Nordkyst 1917-18

Thorild Wulff, 1918, 9 min., Stum

Optagelser fra den 2. Thule Ekspedition til Grønlands Nordkyst 1917-1918. Med "Hans Egede" over Atlanterhavet i kuling. Langs med Grønlands lave granitforland i omegnen af Godthaab. Damperen "Godthaab" passerer med salut. Grønlandske kajakroere demonstrerer manøvrer for "Hans Egedes" passagerer. Optagelser fra omegnen af Godhavn: sælfangere kommer hjem, barnepige med baby i bærepose (amaut), kvinder i konebåd. Kajakroere følger "Hans Egede" som skyder en pæn fart. Et stort isfjeld passeres. En 'is-karrusel' demonstreres. Thorild Wulff foretager hydrografiske undersøgelser i Melvillebugten i august måned. Ekspeditionsskibet "Danmark" ses i baggrunden. Inuit-bopladsen Ulugssat i mundingen af Inglefield Golf. Ekspeditionens start fra bopladsen Neqe 9. april 1917. Hjælpeslæderne er læsset med hvalroskød. Kørsel i skrueis ud for Anoritoq ved Kap Inglefield, Kanes Bassin. Hundene fodres ved Hall's Grav. Ekspeditionens deltagere filmes.


De syv deltagere på ekspeditionen var, foruden Knud Rasmussen, geologen Lauge Koch, den svenske botaniker Thorild Wulff samt fire grønlændere. Grønlænderen Hendrik Olsen forsvandt sporløst under en jagt og Thorild Wulff omkom af udmattelse på tilbagerejsen mod Thule.

 

Kommentarer

Geir Jønsson tor, 04/06/2017 - 13:05

S/S Godthåb. Byget i 1898, den har jeg været med til at ombygge til M/S Hvytabjødn, vi satte en Buckawolf motor i den og så tog vi til Grønland og fiske med små motorbåde , Hvytabjødn fungerede som moderskib og kunne laste 220 Tons saltfisk, det var i 1958

Aqqaluk Jørgensen man, 03/05/2018 - 17:14

Det første var Apparsuit ved Upernavik og ikke ved Nuuk.

Aqqaluk Jørgensen man, 03/05/2018 - 17:16

I skrev: "Langs med Grønlands lave granitforland i omegnen af Godthaab." Men det er Apparsuit ved Upernavik.

Redaktionen tir, 03/06/2018 - 09:08

Kære Aqqaluk Jørgensen
Tak for kommentar. Synopsen er skrevet ud fra filmens mellemtekster, hvor der står, at vi befinder os i "Omegnen af Godthaab". Se 1:03 inde i filmen.
Mvh Maria Nielsen

Aviaq Henson-Absalonsen søn, 10/28/2018 - 17:33

Min farfar Anaukaq Henson som dengang var 11-12 år gammel er med her i denne film ved 8.50 minutters lægnden. Han var søn af arktisk efterforskeren Matthew Henson, som var sort amerikaner, Henson rejste med Robert Peary. Anaukaq’s mor hed Aqattannguaq som var polareskimo. Jeg ville øsnke filmen med Anaukaq var lidt længere. Ellers en dejlig film. Mvh, Aviaq.

CAPTCHA Dette spørgsmål er for at teste om du er et menneske og for at undgå spam.

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den vises på siden.
Har du et teknisk problem? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet? Kontakt filmarkivet@dfi.dk

Tema

Film fra virkeligheden – dokumentarismens historie

De allerførste levende billeder, der blev vist i Danmark i 1896, var dokumentariske. Det var blandt andet de franske Lumière-brødres simple virkelighedsgengivelser, og de inspirerede allerede året efter den danske hoffotograf Peter Elfelt til at lave film. I dette tema giver vi et overblik over, hvordan dansk dokumentarisme gennem tiden er blevet inspireret og påvirket af internationale strømninger og skelsættende værker.

Tema

Historiske film fra Grønland

Det Danske Filminstitut præsenterer en stor samling af nydigitaliserede film fra Grønland fra perioden 1918-1965.