Film

Limfjordens perle

1949, 12 min., Speak

En rundtur på Nykøbing Mors. Fra Vilsundbroen passerer vi Sundby Kirke og videre til Hanklit. Salgjerhøj er øens højeste punkt. På Nordmors findes moleret, som er noget helt enestående, der eksporteres til hele verden. Fegge Klit er øens nordligste punkt. På Sydmors ser vi Hvidbjerg Kirke, Blidstrup Gods, Højriis Herregård og Legind Bjerge, hvor Nykøbing har indrettet sin friluftsscene. Nykøbing er hovedbyen med rådhuset og den store virksomhed N.A. Christensen og Co.'s Jernstøberi samt skønne parker og statuer. I Limfjorden fiskes der efter østers. De gennemgår under statens kontrol en renselsesproces, hvilket gør dem til en fint og populært produkt. Limfjorden er også lystsejlernes eldorado.
I juli 1949 fejrer Nykøbing Mors 650-året for sine købstadsprivilegier. Der plantes egetræer i parken som symbol på nordisk samarbejde, og statuen af østerspigen, skabt af billedhuggeren Trine Dreyer, bliver afsløret. Kongeparret med de tre prinsesser ankommer om eftermiddagen - en stor begivenhed for morsingboerne. Der er andre festlige arrangementer, bl.a. et historisk festspil om Erik Menveds undertegnelse af byens købstadsprivilegier.

Kommentarer

Kaj Fjellerad søn, 11/15/2020 - 15:04

En dejlig film med gode informative klip. Jeg boede på Mors da der var byjubilæum, hvor jeg medvirkede i optoget.
Jeg har lavet en film om det sidste byjubilæum, hvor jeg har optaget optog, taler og fest på Kirketorvet.
Filmen må gerne kopieres og vises, har det interesse? Den er overspillet til DVD. Mvh Kaj Fjellerad.

Pierre JANS fre, 01/22/2021 - 18:18

c'est très émouvant car j'étais à Nykøbing pour cette grande fête, chez Far et Mor en été 1949, je suis enchanté de revoir cela

CAPTCHA Dette spørgsmål er for at teste om du er et menneske og for at undgå spam.

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den vises på siden.
Har du et teknisk problem? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet? Kontakt filmarkivet@dfi.dk