Film

Motorordonnanskorpset

Helge Christensen, 1936, 42 min., Stum

Motorordonnanskorpset blev oprettet den 24. juli 1911 af ingeniør Chas. von der Hude (1871-1959) og havde til opgave at støtte hæren som et sikkert forbindelsesled mellem enhederne. Betingelsen for deltagelse i korpset var, at man var ejer af en motorcykel. Korpset blev uniformeret og uddannet i kortlære, meldingstjeneste, motorlære og skydning. Bortset fra militære instruktører var alle frivillige, der efter en såkaldt rekrutuddannelse på få dage blev benævnt motorordonnanser (kilde: Slagelse Lokalarkiv).

Filmen viser de skiftende formænd og æresmedlemmer, paraden for kongen på Jægersborg Kaserne i 1931 ved 20 års jubilæet og 25 års jubilæet 26. august 1936 med parade og opvisning på Rosenborg. Optagelser af en deling, der rykker ud, terrænkørsel, øvelser med gasmaske, rekrutskole hvor vejspærring forceres og man angribes af fjendtlig geværild.
I de sidste 10 minutter fortælles med fyldige tekstskilte om korpsets tilblivelse, historie - med 1. verdenskrig som storhedstiden - og traditioner. I 1931 har korpset 250 medlemmer. Korpset blev iøvrigt opløst i forbindelse med hærloven af 1937.

 

Kommentarer

Jens Emerslund tor, 02/25/2021 - 09:12

... var i HJV versionerne 6033 & 6034 fra 1983 og I 22 år frem. Til vi blev nedlagte. En god tid.

CAPTCHA Dette spørgsmål er for at teste om du er et menneske og for at undgå spam.

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den vises på siden.
Har du et teknisk problem? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet? Kontakt filmarkivet@dfi.dk

Tema

Forsvaret på film

Forsvaret har siden begyndelsen af 1900-tallet brugt levende billeder til oplysning og propaganda. På tærsklen til en ny historisk oprustning af det danske militær har vi samlet en række statsligt producerede dokumentarfilm, hvervefilm, instruktionsfilm og ugerevyer, som tegner et billede af, hvordan Forsvaret har fremstillet sig selv gennem et århundrede med to verdenskrige, en besættelse og efterfølgende koldkrig.