Film

Politikens filmjournal 044

1950, 9 min., Speak

1) Danmark, Norge og Sverige: USA's førstedame Eleanor Roosevelt besøger de skandinaviske lande. I Kastrup bliver hun modtaget af den amerikanske ambassadør Mrs. Anderson. I Oslo mødes hun med den norske kongefamilie og overværer afsløringen af et monument over præsident Franklin D. Roosevelt. I Sverige modtages hun af kong Gustav.
2) England: Den engelske general Archibald Wawells bisættelse i London.
3) Finland: Helsingfors' banegård hærget af brand. Brandmænd og soldater kæmper med at slukke ilden.
4) Dansk dreng "Johnny" adopteres af amerikansk par. Drengen tager afsked med børnehjemmet og møder ambassadør Mrs. Anderson. 
5) Sovjetunionen: 1. maj-parade på Den Røde Plads i Moskva med over en million deltagere. Landets politiske leder Josef Stalin og vicepremierminister Vjatjeslav Molotov overværer paraden.
6) Fodboldlandskamp Danmark-Norge. Kampen ender 4-0.

Politikens Filmjournal var en dansk ugerevy, der udkom i 257 afsnit fra august 1949 til juli 1954. De bestod af lige dele udenlandske indslag og reportager fra hjemlige begivenheder.

Kommentarer

Michael Bach tir, 06/14/2022 - 11:27

Michael Bach

31-05-2022
Den 3-årige Johnny var på alle forsider i første halvår af 1950. Til forhistorien hører, at adoptivfaderen, Peter Leth Nissen, var udvandret til California i 20'erne og havde tjent en formue ved guldgravning og derefter kastet sig ud i forretningslivet. I sommeren 1949 var familien i Danmark, hvor deres 5-årige dreng blev bidt af en hund og skulle på sygehuset for at få en stivkrampeindsprøjtning. Kanylen knækkede og i en efterfølgende operation døde drengen under narkosen. Leth Nissen og frue besøgte senere på året et børnehjem i Jyderup, hvor de fandt Johnny. Ifølge amerikansk lov var Leth Nissen og frue for gamle til at adoptere, men de fik sagen kæmpet gennem til Repræsentanternes Hus og Senatet i Washington, der i februar og april 1950 vedtog den såkaldte "Lex Johnny", der efterfølgende fik Trumans underskrift. Hermed var drengen - der i mellemtiden var flyttet med sin plejemoder til dennes nye stilling som forstanderinde for statsbørnehjemmet Fuglehøj ved Kolding - amerikansk statsborger. Midt i juni 1950 blev drengen hentet af landsretssagfører Heltberg og stewardesse Marthe Jungh, der tog Johnny med til København, hvor han var i "audiens" hos den amerikanske ambassadør, inden han dagen efter fløj til California, hvor hans adoptivforældre - og en stor skare journalister og fotografer - ventede hans ankomst. - Således ifølge flere forskellige avisartikler i Mediestream fra 1. halvår 1950.

CAPTCHA Dette spørgsmål er for at teste om du er et menneske og for at undgå spam.

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den vises på siden.
Har du et teknisk problem? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet? Kontakt filmarkivet@dfi.dk