Film

Rønne og Nexøs genopbygning

Poul Bang, 1954, 24 min., Speak

Den 7. og 8. maj 1945 blev Rønne og Nexø bombarderet af russiske flyvemaskiner, da den tyske kommandant på øen ikke ville overgive sig. Store dele af de to byer blev ødelagt, men et storstilet genopbygningsarbejde blev hurtigt sat igang med bistand fra den danske stat. Sverige trådte hjælpende til og forærede de to byer et stor antal elementhuse af træ. Man benyttede lejligheden til at gennemføre en mere hensigtsmæssig byplan og stræbte under genopbygningen efter at bevare de oprindelige huses gamle byggestil, således at de to bornholmske byers særpræg ikke blev ændret. I marts overtager det danske forsvar Bornholm og russerne forlader øen. Filmen slutter i september 1947 med kongeligt besøg.

Læs mere på Carl Th. Dreyer websitet

Denne film kan desværre ikke indlejres på andre hjemmesider pga. rettigheder.

 

Kommentarer

Herluf Skjerning Larsen ons, 03/27/2019 - 15:03

Fantastisk film.
Især for mig der bor i Rønne,men ikke er bornholmer. Jeg er først kommet til Bornholm i 1987
er født i Ebeltoft i 951.
Filmen beskriver genopbygningen fra 1954 til 1959 og den historie har jeg hørt fra en god ven og Bornholmer, der i dag er 86 år
Det er fantastisk, at se filmen for jeg har venner der bor i svenskerhusne, som de bliver kaldt også i dag 2019
Tak for at dette minde er bibeholdt. Bornholm er fantastisk. Det er et vidunderligt sted at bo. Har aldrig fortrudt,
at jeg flyttede fra Kbh.
Til Bornholm.
Vh. Herluf Skjerning Larsen

Kjeld Preben Witzner (født Jensen i Rønne) søn, 05/12/2019 - 18:07

Jeg var 10 år i 45 - og jeg må indrømme, at jeg fik kuldegysninger da jeg så filmen. Man var der pludselig i Rønne igen,- og der kom minder om den dag - d. 7 maj -hvor man bl.a. reddede livet, ved at gå til venstre ad en gade i stedet for til højre. Og hvor mine 2 mindre søstre, der var på vej til Asylet,- blot var 15 sekunder fra at få den første bombe, næsten i hovedet. De var lige ved at dreje om hjørnet til Damgade hvor bomben faldt, men de blev beskyttet af en væg. Bomben dræbte i øvrigt 4 personer - jeg mener at huske, at der var 2 voksne og 2 børn i det hus, der blev ramt af bomben. Jo - det er en film der vækker minder, selv om det efterhånden er 74 år siden.

CAPTCHA Dette spørgsmål er for at teste om du er et menneske og for at undgå spam.

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den vises på siden.
Har du et teknisk problem? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet? Kontakt filmarkivet@dfi.dk

Tema

Carl Th. Dreyer

Dansk films store auteur Carl Th. Dreyer (1889-1968) lavede op gennem 1940’erne en række kortfilm for Dansk Kulturfilm. Den mest kendte er nok 'De nåede færgen' – en propagandafilm for Rådet for Større Færdselssikkerhed, som fandt vej til mangt et klasseværelse de følgende årtier. I alt var han involveret i 14 statslige kort- og dokumentarfilm, en broget buket – både hvad angår indhold og stil.

Tema

Danmark - besat og befriet

Den 9. april 1940 er årsdagen for Tysklands besættelse af Danmark. I dette tema har vi samlet et udsnit af de mange film og filmoptagelser, der blev lavet under og efter besættelsen.