Tema

De sjoveste nyheder fra Filmarkivet

Ordet 'nyheder' vil få mange til at tænke på alvor, krig og politik. Men nogle nyheder har også som hovedformål at underholde. Vi har samlet nogle af de sjoveste - og til tider mærkeligste - eksempler på 'infotainment' fra Filmarkivet.

Af Sara Prahl, projektleder, Det Danske Filminstitut

Noget at grine af?

I de mørke tider kan man godt trænge til et godt film-grin! I november byder Filminstituttet på masser af sjov i biografen og online, i Cinemateket og rundt i landet.

Dyr i mennesketøj og masser af letpåklædte kvinder. Ja, man kan nok fornemme, at nyhedsindslagene her stammer fra en anden tid. De er plukket fra Politikens Filmjournal - en såkaldt dansk ugerevy, der i 1949 til 1954 blev vist i biografen før den ordinære biograffilm. Dengang var tv'et stadig langt fra allemandseje, og nyheder var noget, man fangede via radio eller på det store lærred.

Politikens Filmjournal bød på oplysende reportager fra både ind- og udland. Men blandt det alvorstunge var der altid muntre og lette indslag. Publikum skulle jo nødigt gå alt for slukørede ind til filmoplevelsen, der fulgte efter.

Læs mere om Politikens Filmjournal

Her har vi samlet indslag fra den muntre og lette ende af skalaen. Nogle vil af forskellige grunde virke forældede og skal ses som udtryk for deres tid. Andre vil gå rent ind, også hos det moderne publikum. Alle leveres de af Gunnar 'Nu' Hansens opvakte speak og kække punchlines.

Sjove historiske nyheder