Om filmene

På ‘Danmark på film’ kan du finde et bredt udvalg af dokumentariske film fra perioden 1897-2018. Her er:

  • Historiske filmoptagelser fra hele landet - og mere til: Sportsbegivenheder, byfester, skelsættende nyhedsfortællinger, kongefamiliens sommerrejser og meget, meget mere. På ’Danmark på film’ kan du finde skildringer af hverdagsliv og særlige begivenheder fra hele landet. Også resten af rigsfællesskabet er repræsenteret blandt de levende billeder på sitet. Derudover ligger der nyhedsindslag fra bl.a. Politikens Filmjournaler, som dækker hele verden. Nye dokumentariske optagelser kommer løbende til i takt med, at de digitaliseres og udvælges i Filminstituttets arkiv.
  • Portrætfilm, eksperimentalfilm og værker: På ‘Danmark på film’ kan du også se en lang række klassiske dokumentarfilm og eksperimentalfilm. Blandt andet finder du værker af Carl Th. Dreyer, Jørgen Leth, Jette Bang, Jørgen Roos, Henning Carlsen, Dola Bonfils, Jon Bang Carlsen, Lise Roos og Anne Wivel. Her er også portrætfilm om bl.a. Klaus Rifbjerg, Asta Nielsen, Asger Jorn og Carl Nielsen.

Udvælgelse og proces

Filmene stammer fra Filminstituttets filmarkiv. De er udvalgt efter tre hovedprincipper:

  1. Film uden rettigheder eller film ejet af Det Danske Filminstitut
  2. Geografisk spredning: hele Danmark, Grønland og Færøerne
  3. Tematisk mangfoldighed

Filmene er digitaliseret fra det bedst mulige analoge materiale i Filminstituttets arkiv. Vi har ikke redigeret i eller restaureret filmene, dvs. de fremstår som på originalmaterialet. Dog er hastighed og kontrast korrigeret for nogle films vedkommende.

En del af filmene er ufærdige, dvs. de mangler mellemtekster eller lyd. Nogle af filmene er uredigerede råoptagelser og har ikke titelskilt og sluttekster. Der kan være tale om fragmenter fra en større helhed, og optagelser kan være brugt i flere sammenhænge – det ses især i film fra besættelsestiden. Der er også et begrænset antal private optagelser, overvejende familiefilm og amatørfilm, på sitet. Nogle af filmene fungerer som nøgtern dokumentation, fx Boligkommisionens film, som registrerer boligforhold i henholdsvis København og Aarhus.
 

Rettigheder

En stor del af filmene på ’Danmark på film’ er i ’public domain’. Det betyder, at rettighederne er udløbet, eller at der ikke kan identificeres personlige eller andre ophavsretslige krav til filmoptagelserne. For en række af filmene på sitet gælder det, at Filminstituttet og Staten er eneste rettighedshaver. Og for enkelte film har vi fået venlig tilladelse af rettighedshaveren til at vise filmen.

Vi undersøger hver enkelt optagelse og film grundigt i forhold til ophavsrettigheder. I tilfælde af en utilsigtet overtrædelse af copyright, fjerner vi straks det pågældende materiale eller påfører den ophavsretlige kilde.

Disclaimer

Bemærk at nogle af filmene kan indeholde sprogbrug og sminkning, der var udbredt i filmenes samtid, men som i dag kan virke stødende.