Film

400 Flyvemaskiner over Kastrup

1945, 2 min., Reallyd

Den store Royal Air Force flyveopvisning 1. juli 1945 i Københavns Lufthavn i Kastrup. Dronning Alexandrine skridter fronten af foran et æreskompagni, hvorefter hun hilser på en række danske officerer, deriblandt general Gørtz. En række De Havilland Mosquito bombere fra 140 Wing, der bombede Shellhuset, ruller hen over startbanen. Herefter ses overflyvning med jagerfly, bl.a. Spitfires og Hawker Tempest. En Handley Page Halifax kaster våben- og sprængstofcontainere ned med faldskærm. Overflyvning med De Havilland Mosquito bombere, en enlig Gloster Meteor F3 jetjager fra RAF følger og derefter forbiflyvning af Hawker Tempest V jagere fra RAF. Til slut i opvisningen skyder Hawker Typhon jagere med raketter på de tyske BV 138 flyvebåde, som ligger forankret i Øresund (Torben Jørgensen, Dansk Flyvehistorisk Forening).

 

Læs mere

Kommentarer

Allan T søn, 09/18/2016 - 21:01

At kalde det "Reallyd" er lidt af en tilsnigelse :-) Læg fx mærke til lyden da Meteor jet flyet giver sin opvisning (omkring 1:30), der er der stadig lyd af propelfly. Formentlig arkiv lyd der er lagt på efterfølgende. I øvrigt blev et af de tre BV 138 fly fundet under opførslen af Øresunds forbindelsen og kan i dag ses på Teknisk Museum i Helsingør.

Roy Fordham ex- RAF Transport Command Paramedic tir, 11/22/2016 - 00:04

An absolute delight to see and hear the sights and sounds of those aircraft.
No mistaking the sounds of 'Merlins', a unique pleasure indeed.

Otto Ludvigsen ons, 04/08/2020 - 11:58

Jeg var med min mor derude! Husker best, da de beskød
Anders And en tysk flyvebåd og til allersidst, da to eller tre
Engelske Gloster Meteor fløj hen over publikum i trætopshøjde.
Falk var virkelig chokerede.
Vi måtte gå fra Lufthavnen til Hovedbanegården. Det var ingen
Busser eller noget.
En flot og spændende dag!

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den vises på siden.
Har du et teknisk problem? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet? Kontakt filmarkivet@dfi.dk.

Tema

Luftens helte

I anledning af 110-året for Ellehammers første flyveforsøg, har vi samlet en række klip og film med luftfartøjet som centrum. Du vil kunne se zeppelinere, Spitfires, en Gloster Meteor F3 jetjager og mange andre flytyper.