Tema

Luftens helte

I anledning af 110-året for Ellehammers første flyveforsøg, har vi samlet en række klip og film med luftfartøjet som centrum. Du vil kunne se zeppelinere, Spitfires, en Gloster Meteor F3 jetjager og mange andre flytyper.

Tænk at kunne flyve ligesom fuglene – frit, let og elegant hen over den klare blå himmel… Det har været menneskets drøm i århundreder, måske årtusinder. Derfor virker det også naturligt, at menneskets første forsøg på flyvning var en efterligning af fuglenes flugt.

I 1400-tallet lavede Leonardo da Vinci nogle tegninger af såkaldte ornitoptere, der var muskeldrevne konstruktioner, hvor vingerne både var opdrifts- og fremdriftsmiddel. Men forsøgene på at efterligne fugle var på forhånd dømt til at mislykkes pga. menneskets manglende muskelkraft, og i tidens løb styrtede adskillige mennesker i døden.

Der skulle gå rigtig mange år, før mennesket kom på vingerne. Det store gennembrud kom i slutningen af 1800-tallet med opfindelsen af benzinmotoren og med tyskeren Otto Lilienthals veldokumenterede flyvninger med svævefly i 1891-96. Lilienthals flyvninger inspirerede de amerikanske brødre Orville og Wilbur Wright, der udførte historiens første kontrollerede motorflyvning i december 1903.

Det er dog ikke kun det store udland, der kan prale af at have udført prøveflyvninger. Herhjemme har vi vores helt egen flypioner, J.C.H. Ellehammer, der var den første europæer, der hævede sig fra jorden med en maskine. Det skete 12. september 1906. Sammenlignet med brødrene Wrights forsøg, var Ellehammers flyvninger af ganske kort varighed og må nærmest karakteriseres som motoriserede hop. Nogle vil sågar sige, at Ellehammer aldrig rigtig fløj, bl.a. fordi hans fly var tøjret til en pæl, og dermed ikke fløj frit.

Om det nogensinde lykkedes Ellehammer at komme på vingerne er stadig til diskussion i flykredse. Uanset hvad er Ellehammers flyveforsøg for 110 år siden en vigtig begivenhed i Danmarkshistorien, og han hyldes stadig for sine bedrifter.  

I temaet 'Luftens helte' har du en unik mulighed for at se et af Ellehammers forsøg samt en række andre film og klip med luftfartøjet som centrum. Du kan se Royal Air Force give flyveopvisning over Kastrup, opleve Grønland fra luften, se hvordan man fremstiller flyvemaskiner på en fabrik på Amager og studere en havareret zeppeliner på nært hold. Udover zeppelineren vil du kunne støde på luftfartøjer som Ellehammers Tractor Triplan, De Havilland Mosquito bombere fra 140 Wing, Spitfires, en Gloster Meteor F3 jetjager, en Handley Page Halifax og mange andre flytyper. 

Kilde: Den Store Danske: 'Flyvemaskine - Historie'


Redaktionen | 7. september 2016

Filmserie om luftens helte