Film

Aalborg By

1935, 28 min., Stum

En turistfilm om Aalborg, som den helt centrale by i Nordjylland. Aalborg og omegn har 70.000 indbyggere. Her ligger en af Europas største cementfabrikker - fabrikken Rørdal (i dag Aalborg Portland) har verdens største rotationsovn. Aalborg havn, den næststørste i Danmark efter København, præsenteres via en sejltur gennem havneløbet. Bl.a. ses skibet "Aalborghus", der sejler mellem Aalborg og København. Der er mere end 4 km kajanlæg og masser af aktivitet i den travle havn. Europas største tobaksfabrik C.W. Obel ligger også i Aalborg og beskæftiger et stort antal arbejdere ved maskinerne. Billeder fra byens hverdagsliv, bl.a. det store marked, hvor der handles kreaturer. 4. juli hvert år fejres det danske-amerikanske venskab i Rebild Bakker. Der er gode bademuligheder i Nordjylland, bl.a. på Grenen. Aalborg er en smuk by med gamle bygninger, og der er masser af liv i gaderne.: Rådhuset, domhuset, en kommunal skole, Budolfi Kirke, Aalborghus samt skønne parker og naturområder.  Kulturen er repræsenteret ved "Kilden", det største dansested i Skandinavien, byens udstillingssteder og koncertsale. Aalborg tårnet er 55 meter højt og har en restaurant øverst oppe. Filmen er tekstet med franske og hollandske mellemtekster.

 

Se mere

Kommentarer

Gunver Grøfte. Født Skjoldborg lør, 06/10/2017 - 15:26

Jeg voksede op i Rørdal og Sølyst - jeg er født 1941 - Dejligt at se de gamle skibe, fra før min tid. Skøn film.

Eric Bentzen fre, 01/12/2018 - 10:30

Herlig film! Jeg er dog ret sikker på, at dateringen (1933) er forkert. Den cementovn, som vises og omtales som "verdens største", er ovn 78, som blev bygget i 1934 og sat i drift i 1935. Ovnen er i øvrigt stadig i drift, mens dette skrives i 2018.

Redaktionen tir, 01/16/2018 - 08:30

Kære Eric Bentzen
Tak for kommentar. Årstallet er hermed rettet til 1935.
Mvh Maria Berendt Oldhøj Nielsen

CAPTCHA Dette spørgsmål er for at teste om du er et menneske og for at undgå spam.

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den vises på siden.
Har du et teknisk problem? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet? Kontakt filmarkivet@dfi.dk

Tema

Os, dem og Dirch - turistfilm fra Danmark

De vælter ind over grænserne. De kommer med tog, fly og bil. Krydstogtskibene kæmper om kajpladserne ved Langelinie i København, og på den jyske vestkyst skal man mestre et forståeligt tysk for at betjene de mange glade sommerhusgæster. Men de har penge på lommen. Og de tager hjem igen. Det er sommer i Danmark.