Film

De danske Aarsmøder i Sydslesvig

1947, 31 min., Stum

Før 1920 holdt danske sydslesvigere årsmøde hver sommer, det største i 1914 i Haderslev med 10.000 deltagere. Efter 1920 fortsatte traditionen i Sydslesvig med årsmøder i Flensborg. I 1936 var der 7.000 deltagere. 22-23. juni 1946 holdtes atter dansk årsmøde i Sydslesvig for første gang efter Anden Verdenskrig, denne gang samtidig i Flensborg, Slesvig og Husum. Optoget og friluftsmødet samlede ca. 45.000 deltagere. I Slesvig deltog ca. 10.000 fra de sydlige og østlige egne. I Husum samledes godt 5.000 deltagere fra vestkysten.

I filmen ses deltagerne ankomme til "det tyske hus" Flensborg. Gæsteoptræden fra Den kongelige Ballet. Optog gennem Flensborg by. Ankomsten til stadion, hvor mødet skal holdes. Diverse taler, bl.a. forfatteren Jacob Kronika. FDF-gymnastikopvisning. Slesvig by. Engelske soldater overvåger optoget og mødets forløb sammen med tysk politi. Dans og bål i Flensborg.

 

Kommentarer

Der er ingen kommentarer. Vær den første til at kommentere.

CAPTCHA Dette spørgsmål er for at teste om du er et menneske og for at undgå spam.

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den vises på siden.
Har du et teknisk problem? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet? Kontakt filmarkivet@dfi.dk

Tema

Tysk og dansk i hertugdømmet Slesvig

Det, der for nogen var en Genforening i 1920, var for andre en deling af Slesvig. Nordslesvigerne – det tyske mindretal – er gennem århundreder blevet præget af både dansk og holstensk kultur.

Tema

Det danske mindretal i Sydslesvig

Efter den nye grænsedragning mellem Danmark og Tyskland i 1920 levede omkring 10.000 dansksindede syd for grænsen. Gennem de seneste 100 år er der lavet talrige film om det danske mindretal i Sydslesvig. Arkivet ved Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig præsenterer her en række af deres film og fortæller mindretallets historie.