Film

De Danske Patrioters Hjemførsel fra Tyskland

1947, 4 min., Speak

Der skulle gå mere end to år efter befrielsen, før ligene af de danskere, som døde i tyske koncentrationslejre, kunne transporteres hjem til Danmark. Efter et vanskeligt arbejde lykkedes det danske retsmedicinere at identificere de jordiske levninger af 115 danske patrioter, der døde i blandt andet Neuengamme. Den 9. juli 1947 stedes de endelig til hvile i Danmark. Ligtoget med de 115 kister kører gennem Flensborgs blomsterstrøede gader, derfra til grænsen og gennem Kruså, hvor der afholdes sørgehøjtidelighed med taler af blandt andre biskop Noach fra Haderslev og videre gennem Sønderborg, Haderslev og ud i landet.

Kommentarer

Michael Bach lør, 01/20/2024 - 23:01

At alle lastbilerne kørte til Sønderborg skyldtes, at man rastede natten over i byens kaserne. Dagen efter fortsatte vogntoget ud over hele landet, til de byer og sogne, hvor frihedskæmperne skulle begraves. Slutningsbilledet er fra Grøndalskirken i København, og hvis ikke filmen var sluttet her, havde vi nok set 26 af kisterne blive ført ind i Mindelunden.

CAPTCHA Dette spørgsmål er for at teste om du er et menneske og for at undgå spam.

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den vises på siden.
Har du et teknisk problem? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet? Kontakt filmarkivet@dfi.dk

Tema

”Nu er krigen og eventyret forbi…” – befrielsen på film

De ikoniske billeder fra befrielsesaftenen og dagene, der følger, står i et særligt lysende skær. Dannebrog vajer i gader og stræder, danskerne fester over hele landet, og Montgomery tiljubles på sin tur gennem hovedstaden. Men der er masser af nuancer til den fortælling.

Tema

Danmark under besættelsen - et overblik

Få overblik over de væsenligste begivenheder under Besættelsen. Følg tidslinjen og se de 40 filmklip, der illustrerer besættelsesårene fra den tyske invasion i april 1940, til befrielsesdagene i forsommeren 1945 og de sovjetiske troppers afrejse april 1946.