Film

DKP Landspartikonference 1938

1938, 17 min., Stum

Det kommunistiske partis landskonference i Fyens Forum i Odense 4.-6. juni 1938. Deltagere var partiets centralkomite samt 400 delegerede fra partiets og ungdomsforbundets afdelinger. Som gæster deltog repræsentanter fra Odenseanske fagforeninger og de samvirkende afholdsselskaber, samt fra udlandet: Emil Løvlien og Ottar Lie fra Norge og rigsdagsmændene Senander og Hagberg samt Lager og Öhmann fra Sverige. Endvidere deputeret Etienne Fajon fra Frankrig og Tom Mann fra England. Foruden de delegerede var 2000 tilhørere kommet til stede. Åbningsmødet i Fyens Forums festligt udsmykkede kuppelsal. Konferencen åbnedes af borgerrepræsentant Johannes Hansen. Udsmykning med plakater og Politiske slogans. Otto Gelsteds kantate synges. Sam Besekow reciterer. Faner føres ind i salen. Navne på 28 danske frivillige, som er faldet i Spanien, læses op af Bjarne Sørensen. Alvida Larsen overrækker en sølv-dirigentklokke til Knudaage Larsen. Socialmarchen synges. Tom Mann, Etienne Fajon, Løvlien og Senander taler. Aksel Larsen aflægger beretning og fortæller bl.a., at partiets medlemstal er fordoblet på to år og understreger, "At være kommunist - det forpligter". Talernes indhold er gengivet i mellemtekster. Internationale afsynges. Konferencen sluttede med en stor demonstration, som samler 10.000 mennesker. Opstilling på Albani Torv. 4.000 marcherer gennem Odenses gader under politiledsagelse. På festpladsen er der faneopmarch og taler af forskellige delegerede. Der opfordres bl.a. til hjælp i Spanien. Forfatter Martin Andersen Nexø er til stede. Husmand Valdemar Sørensen opfordrer til, at der bygges bro mellem arbejder og bonde. Aksel Larsen slutter af.

Se mere

Kommentarer

Der er ingen kommentarer. Vær den første til at kommentere.

CAPTCHA Dette spørgsmål er for at teste om du er et menneske og for at undgå spam.

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den vises på siden.
Har du et teknisk problem? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet? Kontakt filmarkivet@dfi.dk

Tema

100 år med Danmarks kommunister

Vi præsenterer en samling af film fra Danmarks Kommunistiske Partis fortid, der dokumenterer en helt særlig politisk kultur i et parti, som siden stiftelsen for 100 år siden har haft en omtumlet politisk skæbne.

Tema

POLITISK AKTIVISME – FRA DEMO’ER TIL BLOGINDLÆG OG LIKES

Siden 1960 er partiernes medlemstal dalet betydeligt, men det betyder ikke nødvendigvis, at det politiske engagement er svækket. Dansk politik både før og efter ungdomsoprøret har været præget af et aktivistisk engagement i folkelige bevægelser og kampagner, der ikke er rettet mod stemmeurnerne og ikke nødvendigvis indbefatter partier og interesseorganisationer. I samarbejde med Arbejdermuseet & Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkiv præsenterer Det Danske Filminstitut & Danmark på film her en stribe film om politisk aktivisme.