Film

Er der en indfødt slesviger her?

1920, 11 min., Stum

Propagandafilm for tysk deltagelse i folkeafstemningen om fastlæggelsen af den dansk-tyske grænse i 1920. Vælgerne skal afgøre, om Mellem- og Nordslesvig skal være dansk eller forblive tysk. Mange stemmeberettigede bor langt fra deres hjemstavn og har derfor svært ved at komme til valgstederne. Der vises optagelser fra Flensborg, Glücksburg, Tønder, Sønderborg, Dybbøl, Aabenraa og Haderslev for at illustrere afstanden mellem de stemmeafgivende og stemmeurnerne. En tysk familie bosiddende i Magdeburg ærgrer sig over, at de ikke har penge nok til at rejse og afgive deres stemme. Men i avisen læser de, at alle kan få rejsen, husly og forplejning betalt, da der fra privat side er stillet midler til rådighed. Familien beslutter sig for at rejse til Flensborg og afgive deres stemme. På banegården i Flensborg bliver de tyske vælgere budt velkommen og dirigeret hen mod valgstederne. Den tyske familie ankommer til valglokalet (kulisse). Stemmer afgives og resultatet symboliseres ved en brevvægt. Det endelige resultat fastlægger grænsen mellem Danmark og Tyskland, så Nordslesvig bliver dansk og Mellemslesvig forbliver tysk.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer. Vær den første til at kommentere.

CAPTCHA Dette spørgsmål er for at teste om du er et menneske og for at undgå spam.

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den vises på siden.
Har du et teknisk problem? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet? Kontakt filmarkivet@dfi.dk

Tema

Tysk og dansk i hertugdømmet Slesvig

Det, der for nogen var en Genforening i 1920, var for andre en deling af Slesvig. Nordslesvigerne – det tyske mindretal – er gennem århundreder blevet præget af både dansk og holstensk kultur.

Tema

Det danske mindretal i Sydslesvig

Efter den nye grænsedragning mellem Danmark og Tyskland i 1920 levede omkring 10.000 dansksindede syd for grænsen. Gennem de seneste 100 år er der lavet talrige film om det danske mindretal i Sydslesvig. Arkivet ved Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig præsenterer her en række af deres film og fortæller mindretallets historie.