Film

Forposternes Liv og Virke

1939, 16 min., Stum

En række optagelser fra diverse skoler i det danske Sydslesvig. Duborg-skolen i Flensborg: En masse børn leger i skolegården. Klokken ringer, og børnene marcherer ind i hold under opsyn af rektor Andreas Hanssen. Dagen begynder med morgensang, og dernæst er der undervisning i fysik, sløjd og husgerning. Den danske kommuneskole i Flensborg: en flok elever går i samlet trop med en fanebærer forrest. Jaruplund danske privatskole: Børn leger udendørs. Lærerparret i samtale. Piger undervises i håndarbejde. I gymnastiksalen er der leg og andet fysisk aktivitet. Langbjergs danske skole: Fødselsdagsfest udenfor. Muligvis fejringen af skolens 10-års fødselsdag i 1939. Et orkester spiller, og lærere og elever danser i rundkreds. Ansgar-skolen i Slesvig: Børn leger på legepladsen. En dreng irettesættes af en lærer med ryk i håret. Undervisning med skolens leder Svend Johannsen ved tavlen. En børnehave i Slesvig: Børn i sandkasse og i dans med to børnehavelærerinder "Tante Midde" og "Tante Grethe" (Lassen). En mand deler bolsjer ud til børnene.
Filmen er optaget af Frederik Petersen og Søren Pedersen, Fredericia

Kommentarer

Der er ingen kommentarer. Vær den første til at kommentere.

CAPTCHA Dette spørgsmål er for at teste om du er et menneske og for at undgå spam.

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den vises på siden.
Har du et teknisk problem? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet? Kontakt filmarkivet@dfi.dk

Tema

Tysk og dansk i hertugdømmet Slesvig

Det, der for nogen var en Genforening i 1920, var for andre en deling af Slesvig. Nordslesvigerne – det tyske mindretal – er gennem århundreder blevet præget af både dansk og holstensk kultur.

Tema

Det danske mindretal i Sydslesvig

Efter den nye grænsedragning mellem Danmark og Tyskland i 1920 levede omkring 10.000 dansksindede syd for grænsen. Gennem de seneste 100 år er der lavet talrige film om det danske mindretal i Sydslesvig. Arkivet ved Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig præsenterer her en række af deres film og fortæller mindretallets historie.