Film

Kaos

Ejnar Krenchel, 1944, 17 min., Speak

I antimilitarist og pacifist Ejnar Krenchels antisabotagefilm vises autentiske optagelser af sabotørernes ødelæggelser modstillet scener af fordums danske landidyl. Der indgår også rekonstruerede scener, hvor sabotører fremstilles som Al Capone-lignende gangstere. Før den 29. august 1943 havde regeringen ved flere lejligheder opfordret befolkningen til at afholde sig fra sabotage og til at melde sabotørerne. Efter 29. august påtog overretssagfører Ejnar Krenchel sig på eget initiativ denne opgave. Udover at lave filmen, som blev produceret i Norge, holdt han også en række radioforedrag mod sabotagen og udgav sine foredrag i pjecer i oplag på op til 40.000 eksemplarer.

Denne film kan desværre ikke indlejres på andre hjemmesider pga. rettigheder.

 

Kommentarer

Der er ingen kommentarer. Vær den første til at kommentere.

CAPTCHA Dette spørgsmål er for at teste om du er et menneske og for at undgå spam.

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den vises på siden.
Har du et teknisk problem? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet? Kontakt filmarkivet@dfi.dk

Tema

Danmark - besat og befriet

Den 9. april 1940 er årsdagen for Tysklands besættelse af Danmark. I dette tema har vi samlet et udsnit af de mange film og filmoptagelser, der blev lavet under og efter besættelsen.

Tema

”Nu er krigen og eventyret forbi…” – befrielsen på film

De ikoniske billeder fra befrielsesaftenen og dagene, der følger, står i et særligt lysende skær. Dannebrog vajer i gader og stræder, danskerne fester over hele landet, og Montgomery tiljubles på sin tur gennem hovedstaden. Men der er masser af nuancer til den fortælling.