Film

Nordslesvig 1940

1940, 38 min., Stum

Ved afstemningen i 1920 blev Nordslesvig, der havde været en del af Tyskland i over 1000 år, en del af Danmark - på trods af en overvægt af tyske stemmer i Tønder, Aabenraa, Sønderborg og Højer, samt på 41 afstemningssteder i landdistrikterne. Herved blev 40.000 mennesker udlandstyskere, og Tyskland mistede 4000 km2 landbrugsjord. Flensborg er grænseby.
En rundtur i 'det tabte' Nordslesvig: Landområderne i Flensborg Fjord og ved Vemmingbund: Dybbøl, Gråsten Slot, Egernsund og Broager. Skanserne på Dybbøl med 1864-mindesmærket. Sønderborg med havnen, slottet og et gammelt hus fra 1643. Mommark med færgeoverfarten til Fyn. Kirker og gamle gårde. Nordborg Slot er landbrugsskole. Aabenraa med den smukke tyske bygning realskolen (statsskolen). På turen videre til Haderslev går vejen forbi Hejsager Strand med det tyske 'Jugendheim' og Starup Kirke. Haderslev - de flotte byhuse vidner om tysk storhedstid, den tyske skole. På de tyske biblioteker kan man låne Hitlers bøger om 'det nye Tyskland'. Den tyske skole i Christiansfeld. Den gamle nordlige grænse: Kongeåen. De tyske privatskoler i Rødding og Sommersted. Landbruget: de tyske storgårde blev efter 1920 delt op og givet til danske indvandrede småbønder. Løgumkloster Kirke og det årlige optog for de tyske børn. Tønder med gamle tyske huse og gadenavne på to sprog. Ringridning - en gammel tradition. Møgeltønder - den tyske skole er bare et enkelt rum. Schackenborg Slot. Højer by - og slusen. Årsmødet på Knivsbjerg 1940 - den største festdag i Nordslesvig - står i nazisternes tegn.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer. Vær den første til at kommentere.

CAPTCHA Dette spørgsmål er for at teste om du er et menneske og for at undgå spam.

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den vises på siden.
Har du et teknisk problem? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet? Kontakt filmarkivet@dfi.dk

Tema

Tysk og dansk i hertugdømmet Slesvig

Det, der for nogen var en Genforening i 1920, var for andre en deling af Slesvig. Nordslesvigerne – det tyske mindretal – er gennem århundreder blevet præget af både dansk og holstensk kultur.

Tema

Det danske mindretal i Sydslesvig

Efter den nye grænsedragning mellem Danmark og Tyskland i 1920 levede omkring 10.000 dansksindede syd for grænsen. Gennem de seneste 100 år er der lavet talrige film om det danske mindretal i Sydslesvig. Arkivet ved Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig præsenterer her en række af deres film og fortæller mindretallets historie.