Film

Politikens filmjournal 063

1950, 7 min., Speak

Gustav V in memoriam. En mindefilm om hele Kong Gustav V's regeringsperiode. Indeholder bl.a. optagelser fra Kong Oskar II's bisættelse og indsættelsen af Gustav V, Gustav V som tennisspiller, tre-konger-mødet i Malmö 1914, Kong Gustavs besøg i København i 1917, Prinsesse Ingrids bryllup i Stockholm i 1935, kongens 80-års fødselsdag og 10 år senere hans 90 års fødselsdag.

Politikens Filmjournal var en dansk ugerevy, der udkom i 257 afsnit fra august 1949 til juli 1954. De bestod af lige dele udenlandske indslag og reportager fra hjemlige begivenheder.

Filmen har danske undertekster.

Kommentarer

Flemming Gundersen man, 03/14/2022 - 16:03

Interessant hvordan man/nogen ved hvad kongen tænker og føler, jævnfør speakerkommentaren. Jeg går ud fra Gunnar NU ikke selv har forfattet ordene. Men hvem har så? Også interessant at man ikke omtaler de "negative/ømtålelige " sider af kongens virke: både hans nazisympatier, og det at Sverige reelt ikke var neutralt under 2. verdenskrig. Heller ikke hans seksualitet og Haiibsagen er med.
Idag kan vi så referere til den norske film om den norske konges valg 1940, spec. afsnittet med den norske tronfølgerskes ophold i Sverige hos sin familie, og den helt aktuelle dramaserie "En kongelig affære". Men godt at fiktion i form af film og drama kan ruske lidt op i det officielle glansbillede af de kongelige.

CAPTCHA Dette spørgsmål er for at teste om du er et menneske og for at undgå spam.

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den vises på siden.
Har du et teknisk problem? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet? Kontakt filmarkivet@dfi.dk