Film

Tysk arbejde i Nordslesvig

Rudolf Gimm, 1942, 73 min., Stum

National-Sozialistische Deutsche Arbeiter-Partei - Nordschleswig's (Det tyske mindretals nationalsocialistiske parti i Sønderjylland): optagelser fra sommeren 1941 til efteråret 1942.
Den tyske gesandt i København, von Renthe-Fink, besøger Nordslesvig (Sønderjylland) i oktober 1941. Sommeren 1941: Områdeleder Henning Thye på sin gård. Maj 1942: efter et møde i Dibbernhus i Aabenraa tager gruppeleder Lorenz, overborgmester Dr. Kracht og sturmbannführer Kubitz m.fl. ud til Knivsbjerg. Derefter udflugt til Dybbøl Skanser.
De national-socialistiske kvinder i Nordschleswig: sykursus og andre sysler. Kvinder, børn og soldater hjælper til med arbejdet på en 'Eintopf-Acker' i Haderslev, der dyrkes ingredienser til vinterens gryderetter. I anledning af Hitlers fødselsdag skænker de tyske kvinder fra Aabenraa køkkenudstyr til bosættere i de østlige landområder. Kvinderne står også for en omfattende uldindsamling til soldaterne på østfronen til en værdi af 350.000 kroner.
Forsommeren 1941: SK-træf i Aabenraa (Schleswigsche Kameradschaft - det tyske mindretals paradekorps). 1. juli 1941: Oberleutnant Peter Larsen overtager ledelsen i SK. 12. oktober 1941: SK afholder ridekonkurrence i Bredevad. 9. november 1941: SK's kransenedlæggelse i Tinglev og Aabenraa. 19. juli 1942: SK's skydebane indvies i Tandslet. 26. juli 1942: SK-ledertræf i Tinglev. 8. marts 1942: DJN (Deutsche Jungenschaft Nordschleswig) - samling i Tønder. DJN's pinselejre 1941: vandreture, forhindringsløb. DJN i Tinglev får ny leder. 21. juni 1942: Solhvervsfejring på Knivsbjerg. Maj 1941: DMN (Deutsche Mädchenschaft Nordschleswig) afholder syngestævne. Sommer 1941: DMN's besøgsdage på bondegårde, hvor pigerne går til hånde, bl.a. i Bollerslev.
Julen 1941: 1500 unge kæmper i Waffen-SS - nogle få heldige har juleorlov. Hvervekampagne og mønstring til Waffen-SS. 22. april 1942: Omkring 200 nye frivillige sendes afsted fra Nordslesvig.
Deutsche Selbsthilfe Nordschleswig udfører hjælpearbejde. Feriebørn fra 'Das Reich' modtages af DSN og fordeles til familier i Nordslesvig. Også mødre med småbørn kommer til. Sommer: Der arrangeres markvandringer, hvor afgrøderne besigtiges. Sommeren 1942: Skolebørn og soldater hjælper til høsten. Der bygges tyske skoler, bl.a. i Bollerslev, Feldsted og Graasten. I forbindelse med indvielsen i Graasten marcherer SK- og DJN-optog gennem byen. Den nybyggede idrætshal i Sommersted.
Kultur: Værnemagtens koncertopførelser i bl.a. Aabenraa og Bollerup. Filmvognen viser ugerevyer og film, bl.a. på Aarø. Der er teaterforestillinger og sportsbegivenheder, bl.a. skoleidræt i Aabenraa. I Haderslev er der atletikkonkurrencer, på kasernen serveres ærtesuppe og derfra SK- og DJN-optog gennem byen.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer. Vær den første til at kommentere.

CAPTCHA Dette spørgsmål er for at teste om du er et menneske og for at undgå spam.

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den vises på siden.
Har du et teknisk problem? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet? Kontakt filmarkivet@dfi.dk

Tema

Tysk og dansk i hertugdømmet Slesvig

Det, der for nogen var en Genforening i 1920, var for andre en deling af Slesvig. Nordslesvigerne – det tyske mindretal – er gennem århundreder blevet præget af både dansk og holstensk kultur.

Tema

Det danske mindretal i Sydslesvig

Efter den nye grænsedragning mellem Danmark og Tyskland i 1920 levede omkring 10.000 dansksindede syd for grænsen. Gennem de seneste 100 år er der lavet talrige film om det danske mindretal i Sydslesvig. Arkivet ved Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig præsenterer her en række af deres film og fortæller mindretallets historie.