Klip

De arbejdsløses store demonstration

1918, 3:16 min, Stum

Trods spændingerne mellem socialdemokraterne og venstrefløjen organiserer syndikalisterne den 9. januar 1918 de arbejdsløses protesttog gennem København (fra Grønttorvet på Israels Plads, hvor Christian Christensen (1882-1960) taler) til Rigsdagen med Stauning i spidsen. Imens han holder møde med partierne inden døre, taler Solidaritets redaktør Christian Christensen dog ude i Rigsdagsgården for at "følge vore russiske Brødres Eksempel og afkaste Kapitalismens Aag" (Solidaritet, 12.1.1918).

 

 

Lav dit eget klip

Hvis du har viden om et sted, en person, eller andet i filmen, som ikke findes på kortet, så kan du selv lave et klip og skrive din egen historie.

Du kan dele dit klip med andre, og du kan placere det på kortet her på siden. Lav dit eget klip i filmen

Tema

POLITISK AKTIVISME – FRA DEMO’ER TIL BLOGINDLÆG OG LIKES

Kommentarer

Thomas Müller tor, 02/23/2017 - 13:02

Det er ikke helt korrekt at betegne demonstrationen den 9. januar som udelukkende syndikalisternes værk. Den blev arrangeret af De Arbejdsløses Organisation, hvor socialdemokraterne rent faktisk havde flertal i ledelsen. Optoget, der gik til Rigsdagen, blev således anført af Stauning. Socialdemokratiet brød først med DAO og syndikalisterne den 24. januar 1918.

CAPTCHA Dette spørgsmål er for at teste om du er et menneske og for at undgå spam.

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den vises på siden.
Har du et teknisk problem? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet? Kontakt filmarkivet@dfi.dk