Klip

Kong Frederik IX i Grønland

1952, 1:05 min

Kongeskibet Dannebrogs sommertogt til Grønland i 1952. Klip fra sejltur og SAS-fly, der letter fra flyvepladsen i Narsarsuaq i Sydgrønland med Dronning Ingrid om bord. Flyvepladsen blev anlagt af amerikanerne under 2. verdenkrig, og på tidspunktet for optagelsen var der fortsat en amerikansk base. Bemærk, at man undervejs i klippet ser opmarcherede soldater. I dag er der ikke amerikansk tilstedeværelse i Narsarsuaq; lufthavnen drives og administreres af Naalakkersuisut/Grønlands Selvstyre.

 

Se mere

Lav dit eget klip

Hvis du har viden om et sted, en person, eller andet i filmen, som ikke findes på kortet, så kan du selv lave et klip og skrive din egen historie.

Du kan dele dit klip med andre, og du kan placere det på kortet her på siden. Lav dit eget klip i filmen

Tema

Kongehuset i Grønland

Kommentarer

Otto Wibe tor, 01/21/2016 - 23:02

Der var ingen flyveplads i Godthåb (Nuuk) i 1952. Det er sikkert Sdr. Strømfjord Hvor man ser SAS fly starte.
Mig bekendt var der i 1957 hvor jeg første gang var på Grønland kun flyvepladser i Narsarsuak, Sdr. Strømfjord og Thule.

Redaktionen ons, 01/27/2016 - 10:53

Kære Otto Wibe
Tak for kommentar. Vi har været i kontakt med Arktisk Institut, som bekræfter, at der på dette tidspunkt ikke var landingsbane i Nuuk. Filmklippet stammer derimod fra Narsarsuaq i Sydgrønland, som du også er inde på. Jeg retter synopsen til og placerer klippet korrekt på kortet.
Med venlig hilsen Maria Berendt Oldhøj Nielsen

Pitsi Høegh søn, 01/27/2019 - 16:30

I teksten står “lufthavnen administreres af Danmark-Grønland”. Blot for en god ordens skyld vil jeg bemærke at lufthavnen ejet af Naalakkersuisut/Grønlands Selvstyre, og drives af det grønlandske lufthavsvæsen Mittarfeqarfiit. Grønland har haft det fulde ejerskab og drift siden 1988. Så den korrekte tekst burde være “lufthavnen drives og administreres af Naalakkersuisut/Grønland Selvstyre”

Redaktionen man, 01/28/2019 - 08:41

Kære Pitsi Høegh
Tak for kommentar. Jeg har rettet synopsen, så det fremgår, at det er Naalakkersuisut/Grønlands Selvstyre, der driver og administrerer lufthavnen.
Mvh Maria Knude Oldhøj Nielsen

CAPTCHA Dette spørgsmål er for at teste om du er et menneske og for at undgå spam.

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den vises på siden.
Har du et teknisk problem? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet? Kontakt filmarkivet@dfi.dk