Tema

Peter Elfelt - Danmarks filmpioner

Kongelig hoffotograf Peter Elfelt (1866-1931) var Danmarks første filmskaber. Vi fejrer 150-året for filmpionerens fødsel.

Kongelig hoffotograf Peter Elfelt (1866-1931) var Danmarks første filmskaber. I dette tema fejrer vi 150-året for filmpionerens fødsel. Elfelt var primært fotograf, men det er de levende billeder, som for alvor har givet ham en plads i historiebøgerne. Som den første i Danmark - længe før alle andre - optog han film. Efter at have anskaffet sig et filmkamera fra Frankrig, optog han i begyndelsen af 1897 den første lille filmsekvens, som varer cirka et halvt minut: 'Kørsel med grønlandske Slædehunde'.

Mere om Peter Elfelt

På Filmuseeets Flickr-profil kan du se mange af Elfelts fotografier - herunder hans portrætter og stereofotografier.

I Filmdatabasen kan du læse mere om Elfelt og hans omfattende filmproduktion.

Det blev startskuddet til en større produktion af 'naturbilleder' og reportagefilm om kongelige ankomster og begravelser, børnehjælpsdage, dyrskuer, optog, opvisninger og meget andet. Overraskende mange af disse film er bevaret og udgør en fantastisk dokumentation af livet i Danmark omkring århundredeskiftet.

I dette tema har du mulighed for at se et udvalg af Elfelts omfattende produktion på omkring 200 reportagefilm. Du kan bl.a. være med til indvielsen af Ribe Domkrike, se de kongelige fjolle rundt på cykler i Fredensborg Slotsgård, eller deltage i et folketog i forbindelse med et vaskeægte systemskifte. Du kan tilmed se klippet Jul hos familien Elfelt der er en af de ældste optagelser på sitet!


Redaktionen | 31. august 2016

Film og klip