
Introduktion
Af Lars-Martin Sørensen, forskningsleder, Det Danske Filminstitut
Da tyske invasionshære den 9. april 1940 tromlede mod nord i et samlet angreb på Danmark og Norge, var landenes modsvar vidt forskellige. Den danske regering kapitulerede efter få timers kamp, og den omdiskuterede samarbejdspolitik åbnede portene for det, tyske soldater siden kaldte ’Flødeskumsfronten’.
Norge kæmpede i månedsvis imod tyskernes fremmarch. Regering og kongefamilie drog i eksil i London, mens det nazistiske Quislinge-parti kuppede sig til magten. De tyske hære gik uden om Sverige, som bevarede sin neutralitet, men blev klemt inde mellem Hitlers tyskbesatte Europa og Sovjetunionen. Så nok holdt landet sig uden for krigen, men forsyningssikkerheden afhang af vanskelige kompromiser med krigsførende stormagter.
De vidt forskellige vilkår i de nordiske lande resulterer i forskellige filmfortællinger om Anden Verdenskrig. Fælles for filmene og deres fortællinger er, at de lever videre ind i efterkrigstiden, afføder nye film og bliver forståelsesrammer for en konfliktpræget og uoverskuelig fortid fyldt med uløselige dilemmaer.
Norge måtte igennem et retsopgør med det nazistiske parti, der kuppede sig til magten efter den tyske invasion. Men nordmændene har samtidig stolte fortællinger om indædt modstandskamp. Sverige har måttet håndtere neutralitetens vanskelige balancegang og har kunnet bryste sig af en hædersindsats som sikker havn for store flygtningestrømme. En mindre flatterende side af landets krigshistorie handler om, at den svenske regering frem til 1943 lod tyskerne bruge svenske jernbaner til transit af tropper på vej til og fra Norge og krigen i Finland.I syrlige norske folkemunde gik Sverige derfor under øgenavnet ’Transitanien’.
Danmark, hvor regeringen fra invasionsdagen havde bøjet nakken for tyske krav, fik af nabofolket i det kæmpende Norge øgenavnet ’Underdanien’. Efterkrigstidens kamp om historien i Danmark, som den udspillede sig på film, handlede da også primært om følgagtighed og manglende modstandsvilje.
I dette tema fortæller tre artikler om krigen og kampen om historien i Norden – på film.
Lars-Martin Sørensen | 29 april 2025