Idræt og motion

Fra filmen 'Olympiadetræningen', 1948.
FILMPAKKE: De fleste af os har på et eller andet tidspunkt i vores liv enten dyrket idræt eller fulgt forskellige sportsgrene på stadions eller i radio og tv. I denne filmpakke har vi samlet film, der giver sved på panden og minder os om glæden ved bevægelse, konkurrence og idræt. For nogle bliver sporten en profession, for andre en værdsat hobby. Kom med til skihop på Holtekollen i Nordsjælland, gymnastikopvisning på Falster og olympiadetræning forud for OL i London i 1948.

Hent og print materialet

  • Filmpakken indeholder otte film samt spørgsmål, der kan inspirere til samtale. Dette materiale kan I tilgå via de blå felter under hver film med overskriften: 'Inspiration til samtale’. Materialet kan også downloades og printes via linket i boksen til højre.  
  • Filmpakkens indhold er inddelt i tre niveauer: ’Korte filmklip’, ’Film og billedkort’ og ’Film med pauser i’.
  • De tre niveauer indeholder film og materiale af forskellige længder og med forskellige grader af kompleksitet. Dermed er de tilpasset mennesker med demens i forskellige stadier. 

Kort introduktion til ErindringsBio

ErindringsBio er et filmtilbud til mennesker med demens sammen med pårørende, plejepersonale og frivillige. Det er for alle, der kan lide at se film, som kan sætte gang i erindringer og samtaler om det levede liv.  

Filmpakkerne i ErindringsBio giver dig mulighed for at styrke samværet med og blive klogere på et menneske, der lever med demens. ErindringsBio er baseret på principper for reminiscensmetoden, som går ud på at styrke funktionsniveau og trivsel hos mennesker med demens gennem brug af deres egen livshistorie. Med ErindringsBio gør man det helt konkret ved at vække minder til live med filmklip fra barndommen og ungdommen – en tid, de fleste mennesker med demens stadig vil kunne genkalde sig.

ErindringsBio byder på udvalgte dokumentariske filmklip. Filmene følges op af spørgsmål om egne erindringer på baggrund af det, I har set. Filmene og den efterfølgende snak skaber rammen for en fælles oplevelse, der styrker identitetsfølelsen og højner livsglæden hos alle, som ser med.

Tag på en fælles rejse tilbage i tiden!

Filmpakkens indhold

Filmpakken indeholder otte film og filmklip fra fortrinsvis 1950’erne og 1960’erne med tilhørende dialogmateriale.

For at sikre en god samtale anbefaler vi grupper på to til fem deltagere.

Filmpakkens indhold er inddelt i tre niveauer:
•    Korte filmklip 
•    Film og billedkort 
•    Film med pauser i

De tre niveauer indeholder film og materiale af varierende længde og med forskellige grader af kompleksitet. Dermed er de tilpasset mennesker med demens i forskellige stadier. Du kan læse mere under ‘Sådan bruger du de tre niveauer’.

Filmpakkens indhold kan fint deles over flere visninger. Det er dig som pårørende, frivillig eller plejepersonale, der guider filmvisningen og samtalen. Det står dig frit for at vælge niveau, film og spørgsmål fra, som du vurderer ikke egner sig til den eller de personer, du ser filmene med. Du skal dog som udgangspunkt ikke være tilbageholdende med at vise en film eller stille et spørgsmål. Formålet med ErindringsBio er at skabe en god fælles oplevelse, men også at stimulere personer med demens kognitivt og lære dem bedre at kende.
Spørgsmålene i filmpakken skal med andre ord opfattes som springbræt til gode, personlige samtaler, hvor glæden ved at fortælle står i centrum.

Sådan bruger du de tre niveauer

Niveau 1: Korte filmklip 
Her finder du en række korte klip på omkring 1-3 minutter. Til hvert klip følger tre til fire spørgsmål, som du kan stille, efter at klippet er vist, for at sætte en samtale i gang. Spørgsmålene er vejledende og kan sagtens erstattes og suppleres af spørgsmål, du selv finder på. Og du kan altid starte med det åbne spørgsmål: ”Hvad fik denne film dig til at tænke på?”

Både film og spørgsmål på dette niveau er nemme at gå til og kan bruges sammen med mennesker med en kort opmærksomhedshorisont.


Niveau 2: Film og billedkort
Her finder du en film på omkring 5-8 minutter. Da filmen er lidt længere, kan det være svært at huske alt indholdet. Derfor får du en række billeder fra filmen med tilhørende spørgsmål, som I kan kigge på sammen efterfølgende. Spørgsmålene er vejledende og kan sagtens erstattes og suppleres af spørgsmål, du selv finder på.

Filmen har en længde, der for nogle kan være udfordrende.
Her kan billedkortene forhåbentlig fungere som pejlemærker, så selv mennesker med en kort hukommelseshorisont kan få noget ud af oplevelsen.


Niveau 3: Film med pauser i
Det sidste niveau indeholder pakkens længste film på omkring 6-10 minutter. Filmen findes i to versioner: I den ene version er der indlagt pauser, hvor I kan stoppe filmen og tale om dens forløb: Hvad har vi lige set? Og hvad tror vi, der kommer til at ske nu? 
Denne måde at se film på stimulerer hjernen til at tænke i forløb, en evne, der ofte svækkes hos mennesker med demens.

I kan også vælge at se filmen i dens fulde længde – helt uden pauser og afbrydelser.

På grund af filmens længde og de indlagte pauser kan film på dette niveau være svære at følge for mennesker med fremskreden demens.

 

Korte filmklip 

‘Korte filmklip’ indeholder en række klip på omkring 1-3 minutter. Til hvert klip følger tre til fire forslag til spørgsmål, som du kan stille efter klippet for at sætte en samtale i gang. Spørgsmålene er vejledende og kan sagtens erstattes og suppleres af spørgsmål, du selv finder på. Og du kan altid starte med det åbne spørgsmål: ”Hvad fik denne film dig til at tænke på?”

Klip nr. 1: Landskampen Danmark-Holland 1952 (1952, med speak, 2 min.)

Fodboldlandskamp i Idrætsparken 21. september 1952. 34.000 tilskuere har trodset den silende regn for at se kampen. Gunnar Nu Hansen speaker kampen, hvor blandt andre anfører Svend "Boston" Nielsen scorer mål.

Inspiration til samtale

 

Klip nr. 2: Holtekollen-dagen (1952, med speak, 1 min.)

15.000 tilskuere overværer det internationale stævne i skihop på Holtekollen i Nordsjælland. Sneen er importeret fra Norge. 

Inspiration til samtale

 

Klip nr. 3: Kamp nr. 7 (1966, med reallyd, 3 min.) 

En ung amatørboksers forberedelser til kamp. Vi er med i træningslokalet, hvor han sammen med sine træningskammerater konditions- og styrketræner, skyggebokser og øver de forskellige slag. Instruktør: Tue Ritzau.

Inspiration til samtale

 

Klip nr. 4: 6-dages løbet i Forum (1952, med speak, 2 min.)  

Ottende udgave af seksdagesløbet i Forum i 1952. Skuespilleren og sangeren Carl Brisson skyder løbet i gang i et fyldt Forum, hvor også andre kendte skuespillere har fundet vej til tilskuerpladserne. 

Inspiration til samtale

 

Klip nr. 5: Gymnastikopvisning (omkring 1950'erne, stum, 3 min.)  

Gymnastikopvisning i Stubbekøbing på Falster med fælles indmarch, forskellige spring og gymnastikøvelser.

Inspiration til samtale

 

Film og billedkort

Herunder finder du billedkort, som I kan kigge på sammen efter filmen på omkring 5-8 minutter. Billedkortene indeholder spørgsmål, som kan bruges til at starte en samtale. Og du kan altid starte med det åbne spørgsmål: ”Hvad fik denne film dig til at tænke på?” 

Film: Olympiadetræningen (1948, med speak, 6 min.)

De danske olympiadedeltageres træning inden afrejsen til London i 1948. Blandt flere sportsgrene ses fægtning, svømning og fodbold med anfører Knud Lundberg. Gunnar Nu Hansen speaker. 

Inspiration til samtale

 

Film med pauser i

‘Film med pauser i’ indeholder en længere film på omkring 6-10 minutter. Filmen findes i to versioner. I den ene version er der indsat pauser med denne tekst: ”... Hvad sker der mon nu?”

Når filmen afbrydes af teksten, er det meningen, at I sætter filmen på pause og stiller følgende spørgsmål: "Hvad har vi lige set?" "Og hvad tror vi, der kommer til at ske nu?"

Der er ingen rigtige eller forkerte svar – I kan blot gætte løs. Formålet her er at stimulere hjernen til at tænke i forløb, en evne, der ofte svækkes hos mennesker med demens.

Når I har set filmen med pauser, kan I vælge at nyde den anden version, helt uden afbrydelser.
 

Film: Bolden er hans (1957, med speak, 10 min.)

En dreng suser gennem byen på sin cykel for at komme hjem og høre fodbold-pokalfinalen i radioen. Gunnar Nu Hansen skal netop til at speake en kamp, da en kvinde afbryder kampen. Oplysningsfilm om vigtigheden af at støtte dansk idræt. Instruktør: Nicolai Lichtenberg.

Se filmen – uden afbrydelser:

Vil du se mere?

På 'Danmark på film' kan du finde tusindvis af film og klip fra hele Danmark.

Kontakt

Christine Bøge Lejre
Projektleder
Tlf. +45 3374 3457
christinebl@dfi.dk

Rasmus Simonsen
Webredaktør & DCP-levering
Tlf. +45 3374 3569
rasmusjs@dfi.dk