Om ErindringsBio

For en person med demens kan det være svært at huske, hvad der skete i går, mens minder fra ungdoms- og barndomsårene er nemmere at huske. Med ErindringsBio ønsker Det Danske Filminstitut at sætte gang i erindringerne og starter gode samtaler ved hjælp af dokumentariske film fra 1940’erne til 1980’erne. ErindringsBio er et filmtilbud til mennesker med demens sammen med pårørende, plejepersonale og frivillige.

I ErindringsBio er den gode fælles filmoplevelse omdrejningspunktet med udgangspunkt i filmpakker med dokumentariske filmklip og tilhørende inspiration til samtale. Filmpakkerne er baseret på principper for reminiscensarbejde, hvor man typisk bruger genstande og kulturprodukter som film, bøger, musik og lignende til at vække minder hos mennesker med demens. I reminiscensarbejdet er der fokus på:

•    At skabe værdifulde oplevelser
•    At styrke identitetsfølelsen
•    At styrke samtaleevnen

For pårørende kan ErindringsBio være en fin fælles aktivitet, der kan stimulere den samtale, der måske er blevet sværere at føre. For plejepersonale og frivillige er ErindringsBio en god mulighed for at lære borgerne bedre at kende.

”Dagen har været fyldt med stjernestunder”

- Teamleder på Sandby Ældrecenter Karin Hansen, der har vist ErindringsBio i fællesstuen.

ErindringsBio er testet af mennesker med demens, pårørende og frivillige på plejehjem, hjemme i stuerne og på biblioteket. ErindringsBio er udviklet af Det Danske Filminstitut og en række samarbejdspartnere inden for demensområdet. Projektet er finansieret af Den A.P. Møllerske Støttefond samt Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Sådan bruger du ErindringsBio i stuen 

ErindringsBio i stuen er et gratis online filmtilbud, som skal styrke samvær og samtale mellem mennesker med demens og pårørende, plejepersonale og frivillige. 
For at bruge ErindringsBio i stuen skal I vælge en filmpakke, der interesser jer. Filmpakkerne indeholder:

•    7-8 udvalgte dokumentariske filmklip fra 1940’erne til 1980’erne.
•    Materiale med introduktion til film og tema samt spørgsmål og billeder.

Filmene er korte og overskuelige. De stammer fra en tid og handler om emner, som mange med demens stadig vil kunne huske. Derfor er de særligt egnet til at skabe hyggelige, trygge stunder og gode samtaler med mennesker med demens.

”Det er som om minderne kommer tættere og tættere på, når jeg ser de gamle film og taler om dem.”

- Sonja Elisabeth Hansen på 97 år, der har set ErindringsBio med sin datter.

I kan se filmene sammen parvis eller i mindre grupper. Undervejs kan I snakke om det I ser. Det medfølgende materiale hjælper dig som plejepersonale, pårørende eller frivillig med at finde på gode spørgsmål og give informationer om filmene.

Se ErindringsBio på dit tv

Du kan se ErindringsBio på computer, iPad eller smartphone, men du kan også se filmene fra dit tv, hvis du har følgende:

  • AirPlay: Har du en Apple TV box eller et smart TV, der er kompatibel med Airplay, kan du streame filmene i ErindringsBio til dit tv via Airplay fra iPhone, Mac-computer eller iPad. 
  • Chromecast: Hvis du har chromecast kan du se filmene fra ErindringsBio via trådløs tilkobling fra din computer. For at gøre dette skal du benytte Chrome som browser og vælge funktionen "Cast" i menuen. Det er desværre ikke muligt at chromecaste filmene via mobil og iPad.
  • Kabel: Du kan også se ErindringsBio på dit tv ved at forbinde tv til computer med et kabel. For at gøre dette skal tv'et have en af følgende indgange: DVI, HDMI, komponent, Scart-, komposit- eller S-videoindgang.

Sådan bruger du ErindringsBio i biografen

Brug kalenderen til at holde øje med biografer nær dig, der viser ErindringsBio. Brug en halv time i biografsalen på at nyde en historisk dokumentarfilm. Husk at tage en folder med hjem. I folderen finder I en række spørgsmål og billeder fra filmen, som I kan bruge til at tage en snak om det levede liv. 
 

Vil du se mere?

På 'Danmark på film' kan du finde tusindvis af film og klip fra hele Danmark.

Tak for støtte og samarbejde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt

Christine Bøge Lejre
Projektleder
Tlf. +45 3374 3457
christinebl@dfi.dk

Rasmus Simonsen
Webredaktør & DCP-levering
Tlf. +45 3374 3569
rasmusjs@dfi.dk