Syd- og Sønderjylland

Fra filmen: 'Sønderjylland i dag og i morgen', 1955.
FILMPAKKE: Med Danmarks eneste landfaste grænse, rummer Syd- og Sønderjylland en tæt forbindelse til nabolandet Tyskland mod syd. I det syd- og sønderjyske findes unikke kulturtraditioner såsom ringridning og det sønderjyske kaffebord. Også dialekten er særegen – bl.a. med den velkendte hilsen ’møjn’. I denne filmpakke har vi samlet en række film om Syd- og Sønderjylland. Du kan bl.a. opleve marsklandets ebbe og flod, og se hvordan både fiskeri og landbrug bliver påvirket af tidevandet. Eller tag med til gudtjeneste i Danmarks ældste domkirke i Ribe. Gå heller ikke glip af regionens traditionsrige yndlingssport; ringridning, hvor øldrikning kombineres med præcision i både Sønderborg og Emmerlev.

Hent og print materialet

  • Filmpakken indeholder otte film samt spørgsmål, der kan inspirere til samtale. Dette materiale kan I tilgå via de blå felter under hver film med overskriften: 'Inspiration til samtale’. Materialet kan også downloades og printes via linket i boksen til højre.    
  • Filmpakkens indhold er inddelt i tre niveauer: ’Korte filmklip’, ’Film og billedkort’ og ’Find filmklip fra din hjemstavn’.
  • De tre niveauer indeholder film og materiale af forskellige længder og med forskellige grader af kompleksitet. Dermed er de tilpasset mennesker med demens i forskellige stadier. 

Kort introduktion til ErindringsBio

ErindringsBio er et filmtilbud til mennesker med demens sammen med pårørende, plejepersonale og frivillige. Det er for alle, der kan lide at se film, som kan sætte gang i erindringer og samtaler om det levede liv.  

Filmpakkerne i ErindringsBio giver dig mulighed for at styrke samværet med og blive klogere på et menneske, der lever med demens. ErindringsBio er baseret på principper for reminiscensmetoden, som går ud på at styrke funktionsniveau og trivsel hos mennesker med demens gennem brug af deres egen livshistorie. Med ErindringsBio gør man det helt konkret ved at vække minder til live med filmklip fra barndommen og ungdommen – en tid, de fleste mennesker med demens stadig vil kunne genkalde sig.

ErindringsBio byder på udvalgte dokumentariske filmklip. Filmene følges op af spørgsmål om egne erindringer på baggrund af det, I har set. Filmene og den efterfølgende snak skaber rammen for en fælles oplevelse, der styrker identitetsfølelsen og højner livsglæden hos alle, som ser med.

Tag på en fælles rejse tilbage i tiden!

Filmpakkens indhold

Filmpakken viser Syd- og Sønderjylland gennem otte film og filmklip fra 1940’erne til 1980’erne med tilhørende dialogmateriale.

For at sikre en god samtale anbefaler vi grupper på to til fem deltagere.

Filmpakkens indhold er inddelt i tre niveauer:
•    Korte filmklip 
•    Film og billedkort 
•    Find filmklip fra din hjemstavn

De tre niveauer indeholder film og materiale af varierende længde og med forskellige grader af kompleksitet. Dermed er de tilpasset mennesker med demens i forskellige stadier. Du kan læse mere under ‘Sådan bruger du de tre niveauer’.

Filmpakkens indhold kan fint deles over flere visninger. Det er dig som pårørende, frivillig eller plejepersonale, der guider filmvisningen og samtalen. Det står dig frit for at vælge niveau, film og spørgsmål fra, som du vurderer ikke egner sig til den eller de personer, du ser filmene med. Du skal dog som udgangspunkt ikke være tilbageholdende med at vise en film eller stille et spørgsmål. Formålet med ErindringsBio er at skabe en god fælles oplevelse, men også at stimulere personer med demens kognitivt og lære dem bedre at kende.
Spørgsmålene i filmpakken skal med andre ord opfattes som springbræt til gode, personlige samtaler, hvor glæden ved at fortælle står i centrum.

Sådan bruger du de tre niveauer

Niveau 1: Korte filmklip 
Her finder du en række korte klip på omkring 1-3 minutter. Til hvert klip følger tre til fire spørgsmål, som du kan stille, efter at klippet er vist, for at sætte en samtale i gang. Spørgsmålene er vejledende og kan sagtens erstattes og suppleres af spørgsmål, du selv finder på. Og du kan altid starte med det åbne spørgsmål: ”Hvad fik denne film dig til at tænke på?”

Både film og spørgsmål på dette niveau er nemme at gå til og kan bruges sammen med mennesker med en kort opmærksomhedshorisont.


Niveau 2: Film og billedkort
Her finder du film på omkring 5-15 minutter. Da filmene er lidt længere, kan det være svært at huske alt indholdet. Derfor får du en række billeder fra filmene med tilhørende spørgsmål, som I kan kigge på sammen efterfølgende. Spørgsmålene er vejledende og kan sagtens erstattes og suppleres af spørgsmål, du selv finder på.

Filmene har en længde, der for nogle kan være udfordrende.
Her kan billedkortene forhåbentlig fungere som pejlemærker, så selv mennesker med en kort hukommelseshorisont kan få noget ud af oplevelsen.


Niveau 3: Find filmklip fra din hjemstavn
Her har du muligheden for at se film fra din hjemegn ved at gå på opdagelse på Danmarkskortet på sitet ’Danmark på Film’. Kortet indeholder historiske filmklip fra hele landet. Hukommelsen er særligt knyttet til steder, så derfor kan kortet være et godt værktøj til at vække minder.

Der er ikke forberedt spørgsmål til dette niveau, da det er helt op til jer selv, hvad I vælger at udforske: Film fra den nære hjemstavn, en landsdel eller det foretrukne sommerferiested. Udvælg derfor i fællesskab de klip, som vækker nysgerrighed og kan starte en samtale.

Bemærk, at du her bevæger dig ud af ErindringsBio-universet og ind på ’Danmark på film’-sitet, der indeholder mange forskelligartede filmklip. Her er klippene ikke udvalgt efter demensvenlige kriterier, og nogle klip kan derfor have negativt indhold – vær opmærksom på dette. På grund af kompleksiteten i at bevæge sig rundt på Danmarkskortet, kan dette niveau være svært at følge for mennesker med fremskreden demens.

Korte filmklip  

'Korte filmklip' indeholder en række klip på omkring 1-3 minutter. Til hvert klip følger tre til fire forslag til spørgsmål, som du kan stille efter klippet for at sætte en samtale i gang. Spørgsmålene er vejledende og kan sagtens erstattes og suppleres af spørgsmål, du selv finder på. Og du kan altid starte med det åbne spørgsmål: ”Hvad fik denne film dig til at tænke på?”

Klip nr. 1: Fiskeri i Vadehavet (1966, med speak/reallyd, 1 min.)

Hverdagen omkring Vadehavet er styret af ebbe og flod. En snedig fisker demonstrerer, hvordan man fanger fisk ved lavvande. Maddingen kan endda graves frem på stedet. Instruktør: Ebbe Larsen.

Inspiration til samtale

 

Klip nr. 2: Ringridning i Sønderborg (1985, med reallyd/speak, 3 min.)

En reportage fra Sønderborgs årlige ringriderfest, hvor hele byen forvandles til ”Nordeuropas største folkefest”. Et tivoli er opsat på ringriderpladsen med forlystelser, konkurrencer og festlige optog til følge. Indenfor i teltene er der ringriderfrokost med levende musik og masser af stemning. Instruktør: Jørgen Weiss.

Inspiration til samtale

 

Klip nr. 3: Ribe fylder 1000 år (1948, med speak, 5 min.)

Ribe fejrer byens 1000-års jubilæum. Mere end 150 gejstlige fra hele Norden går i optog gennem byen inden gudstjeneste i Ribe Domkirke. Byens borgere er mødt talstærkt op for at tage imod Kong Frederik IX og Dronning Alexandrine, som også er rejst til byen for at deltage i festlighederne.

Inspiration til samtale

 

Klip nr. 4: Frisergårde og kniplinger (1966, med speak/musik, 3 min.)

I det vestlige marskland findes frisergårdene, som står modstandsdygtige mod potentielle stormfloders pres. Inde i byerne har der været tradition for at udsmykke husenes facader med udsøgte mønstre. Det særegne håndarbejde med kniplinger er inspireret af netop disse mønstre på bygningerne. Instruktør: Ebbe Larsen.

Inspiration til samtale

 

Klip nr. 5: Esbjerg Havn (1950, uden lyd, 3 min.)

Esbjerg havn er et levende industriområde. Mange friske fisk bliver losset direkte fra fiskekutterne for at blive solgt på auktion. Store isblokke fabrikeres på havnen og transporteres ud på skibene, så den næste fangst fisk kan holdes frisk. Instruktør: Niels Kingo Jacobsen.

Inspiration til samtale

 

Klip nr. 6: Alssundbroen indvies (1981, med speak/musik/reallyd, 3 min.)

Indvielsen af Alssundbroen, der forbinder Als med fastlandet uden for Sønderborg by. Båndet klippes af Dronning Ingrid, som har en nær tilknytning til landsdelen.

Inspiration til samtale

 

Film og billedkort

Herunder finder du billedkort, som I kan kigge på sammen efter filmene på omkring 5-15 minutter. Billedkortene indeholder spørgsmål, som kan bruges til at starte en samtale. Og du kan altid starte med det åbne spørgsmål: ”Hvad fik denne film dig til at tænke på?” 

Film 1: Sønderjylland i dag og i morgen (1955, med speak/musik/reallyd, 15 min.)

Filmen viser den driftige udvikling inden for det sønderjyske erhvervsliv. Den særlige natur og kultur i Sønderjylland har haft en stor indvirkning på hvilke erhverv, der er opstået og blomstrer. Især landbruget og forskellige fabriksindustrier bliver fremhævet. Instruktør: Albert Metz.

Inspiration til samtale

 

Film 2: Ringridning i Emmerlev (1967, med speak/reallyd, 15 min.)

En detaljerig gennemgang af den traditionsrige begivenhed, ringridning, der afholdes i landsbyen Emmerlev på Sønderjyllands vestkyst. Vi følger hvert skridt af konkurrencens forberedelser – inklusiv talrige krobesøg – og reglerne for konkurrencen bliver beskrevet nøje, inden festlighederne begynder.

Inspiration til samtale

 

Find filmklip fra din hjemstavn

Herunder finder du et Danmarkskort fyldt med røde knappenåle. Hver nål åbner et historisk filmklip, som er optaget på lige præcis dette sted.

Hukommelse har en særlig forbindelse med fysiske og geografiske steder. At genbesøge steder med mange minder kan derfor være givende i reminiscensarbejde.

Rejsen starter i Syd- og Sønderjylland, og derfra kan I selv vælge, hvad I vil udforske: Om det skal være filmklip fra den nære hjemegn, en hel region eller det foretrukne sommerferiested et helt andet sted i landet.

Syd- og Sønderjylland

Gå til Danmarkskortet: https://www.danmarkpaafilm.dk/kort

Bemærk, at der ikke er forberedt spørgsmål til de enkelte film. Fokuser derfor på at finde filmklip, som vækker nysgerrigheden, da de fungerer bedst til at vække minder og starte en samtale. Og du kan altid starte med det åbne spørgsmål: ”Hvad fik denne film dig til at tænke på?” 

NB: Du bevæger dig her ud af ErindringsBio-universet og ind på ’Danmark på film’-sitet, der indeholder mange forskelligartede klip, som ikke er udvalgt efter demensvenlige kriterier, så vær opmærksom på dette.

Vil du se mere?

På 'Danmark på film' kan du finde tusindvis af film og klip fra hele Danmark.

Kontakt

ErindringsBio-redaktionen
erindringsbio@dfi.dk

Maria Knude Oldhøj Nielsen
Formidlings- og projektmedarbejder
Tlf. +45 3374 3589
marian@dfi.dk