Sydhavsøerne

Fra filmen 'Nykøbing F.', 1938.
FILMPAKKE: Sydhavsøerne er bedst karakteriseret ved frodig jord og historiske herregårde. Fugleflugtslinjen og Storstrømsbroen fungerer som hovedpulsårer, der forbinder øerne med Tyskland mod syd og hovedstaden mod nord – et trafikalt knudepunkt, der også har medført en strøm af turister. I denne filmpakke har vi samlet en række film om Sydhavsøerne. Du kan bl.a. deltage i høsten af sukkerroer og frugter fra Fejøs æblehaver. Bagefter kan du tage med på udflugt til Maribo eller nyde den skønne udsigt fra Møns Klint eller Pomlenakke.

Hent og print materialet

  • Filmpakken indeholder syv film samt spørgsmål, der kan inspirere til samtale. Dette materiale kan I tilgå via de blå felter under hver film med overskriften: 'Inspiration til samtale’. Materialet kan også downloades og printes via linket i boksen til højre.    
  • Filmpakkens indhold er inddelt i tre niveauer: ’Korte filmklip’, ’Film og billedkort’ og ’Find filmklip fra din hjemstavn’.
  • De tre niveauer indeholder film og materiale af forskellige længder og med forskellige grader af kompleksitet. Dermed er de tilpasset mennesker med demens i forskellige stadier. 

Kort introduktion til ErindringsBio

ErindringsBio er et filmtilbud til mennesker med demens sammen med pårørende, plejepersonale og frivillige. Det er for alle, der kan lide at se film, som kan sætte gang i erindringer og samtaler om det levede liv.  

Filmpakkerne i ErindringsBio giver dig mulighed for at styrke samværet med og blive klogere på et menneske, der lever med demens. ErindringsBio er baseret på principper for reminiscensmetoden, som går ud på at styrke funktionsniveau og trivsel hos mennesker med demens gennem brug af deres egen livshistorie. Med ErindringsBio gør man det helt konkret ved at vække minder til live med filmklip fra barndommen og ungdommen – en tid, de fleste mennesker med demens stadig vil kunne genkalde sig.

ErindringsBio byder på udvalgte dokumentariske filmklip. Filmene følges op af spørgsmål om egne erindringer på baggrund af det, I har set. Filmene og den efterfølgende snak skaber rammen for en fælles oplevelse, der styrker identitetsfølelsen og højner livsglæden hos alle, som ser med.

Tag på en fælles rejse tilbage i tiden!

Filmpakkens indhold

Filmpakken viser Sydhavsøerne og omegn gennem syv film og filmklip fra 1930’erne til 1970’erne med tilhørende dialogmateriale.

For at sikre en god samtale anbefaler vi grupper på to til fem deltagere.

Filmpakkens indhold er inddelt i tre niveauer:
•    Korte filmklip 
•    Film og billedkort 
•    Find filmklip fra din hjemstavn

De tre niveauer indeholder film og materiale af varierende længde og med forskellige grader af kompleksitet. Dermed er de tilpasset mennesker med demens i forskellige stadier. Du kan læse mere under ‘Sådan bruger du de tre niveauer’.

Filmpakkens indhold kan fint deles over flere visninger. Det er dig som pårørende, frivillig eller plejepersonale, der guider filmvisningen og samtalen. Det står dig frit for at vælge niveau, film og spørgsmål fra, som du vurderer ikke egner sig til den eller de personer, du ser filmene med. Du skal dog som udgangspunkt ikke være tilbageholdende med at vise en film eller stille et spørgsmål. Formålet med ErindringsBio er at skabe en god fælles oplevelse, men også at stimulere personer med demens kognitivt og lære dem bedre at kende.
Spørgsmålene i filmpakken skal med andre ord opfattes som springbræt til gode, personlige samtaler, hvor glæden ved at fortælle står i centrum.

Sådan bruger du de tre niveauer

Niveau 1: Korte filmklip 
Her finder du en række korte klip på omkring 1-3 minutter. Til hvert klip følger tre til fire spørgsmål, som du kan stille, efter at klippet er vist, for at sætte en samtale i gang. Spørgsmålene er vejledende og kan sagtens erstattes og suppleres af spørgsmål, du selv finder på. Og du kan altid starte med det åbne spørgsmål: ”Hvad fik denne film dig til at tænke på?”

Både film og spørgsmål på dette niveau er nemme at gå til og kan bruges sammen med mennesker med en kort opmærksomhedshorisont.


Niveau 2: Film og billedkort
Her finder du en film på omkring 5-12 minutter. Da filmen er lidt længere, kan det være svært at huske alt indholdet. Derfor får du en række billeder fra filmen med tilhørende spørgsmål, som I kan kigge på sammen efterfølgende. Spørgsmålene er vejledende og kan sagtens erstattes og suppleres af spørgsmål, du selv finder på.

Filmen har en længde, der for nogle kan være udfordrende.
Her kan billedkortene forhåbentlig fungere som pejlemærker, så selv mennesker med en kort hukommelseshorisont kan få noget ud af oplevelsen.


Niveau 3: Find filmklip fra din hjemstavn
Her har du muligheden for at se film fra din hjemegn ved at gå på opdagelse på Danmarkskortet på sitet ’Danmark på Film’. Kortet indeholder historiske filmklip fra hele landet. Hukommelsen er særligt knyttet til steder, så derfor kan kortet være et godt værktøj til at vække minder.

Der er ikke forberedt spørgsmål til dette niveau, da det er helt op til jer selv, hvad I vælger at udforske: Film fra den nære hjemstavn, en landsdel eller det foretrukne sommerferiested. Udvælg derfor i fællesskab de klip, som vækker nysgerrighed og kan starte en samtale.

Bemærk, at du her bevæger dig ud af ErindringsBio-universet og ind på ’Danmark på film’-sitet, der indeholder mange forskelligartede filmklip. Her er klippene ikke udvalgt efter demensvenlige kriterier, og nogle klip kan derfor have negativt indhold – vær opmærksom på dette. På grund af kompleksiteten i at bevæge sig rundt på Danmarkskortet, kan dette niveau være svært at følge for mennesker med fremskreden demens.

Korte filmklip  

'Korte filmklip' indeholder en række klip på omkring 1-3 minutter. Til hvert klip følger tre til fire forslag til spørgsmål, som du kan stille efter klippet for at sætte en samtale i gang. Spørgsmålene er vejledende og kan sagtens erstattes og suppleres af spørgsmål, du selv finder på. Og du kan altid starte med det åbne spørgsmål: ”Hvad fik denne film dig til at tænke på?”

Klip nr. 1: Høstsæson og æblehaverne på Fejø (1974, med speak/musik, 2 min.)

Sensommeren er over Lolland, og afgrøderne er klar til høst. En mejetærsker høster og tærsker en kornmark. Derefter sejler færgen til Fejø, hvor de velkendte æblehaver bugner med saftige æbler, som beboerne plukker inden den første nattefrost. Instruktør: Ebbe Larsen.

Inspiration til samtale

 

Klip nr. 2: Det skønne Møn (1941, med musik/speak, 2 min.)

Turistfilm om landskabet og naturen ved Møns Klint. Et børnekor synger vers fra ’Møns sang’ – en lokal vise, som handler om Møn og øens natur. Instruktør: Kaj Wedell Pape.

Inspiration til samtale

 

Klip nr. 3: Herregårdene på Lolland og Falster (1938, med speak, 2 min.)

Lolland og Falsters frugtbare jord er grundlaget for den store koncentration af herregårde med stordriftslandbrug. En kavalkade af de historiske herregårde præsenteres.

Inspiration til samtale

 

Klip nr. 4: Stabelafløbning i Nakskov Havn (1955, med speak/musik, 3 min.)

Østasiatisk Kompagni afholder stabelafløbning for deres nye skib, M/S Busuanga, i Nakskov Havn. Værftets eget hornorkester spiller festlig musik for de fremmødte, imens solen skinner på det søsatte skib. Instruktør: Bendt Rom og Bodil Rom.

Inspiration til samtale

 

Klip nr. 5: Høst af sukkerroer (1974, med speak/reallyd, 2 min.)

Efteråret er begyndt, og på Sydhavsøerne høstes sukkerroerne af store maskiner. En ældre kvinde med polsk baggrund fortæller, om dengang hun rejste til Danmark for at arbejde med roehøsten. Instruktør: Ebbe Larsen.

Inspiration til samtale

 

Klip nr. 6: Sommerudflugt til Maribo (1944, uden lyd, 3 min.)

En solrig sommerdag på Lolland. To unge kvinder er på udflugt til Maribo, hvor de besøger det gamle rådhus og frilandsmuseet. Derefter lejer kvinderne en robåd og sejler rundt på Søndersø.

Inspiration til samtale

 

Film og billedkort

Herunder finder du billedkort, som I kan kigge på sammen efter filmen på omkring 5-12 minutter. Billedkortene indeholder spørgsmål, som kan bruges til at starte en samtale. Og du kan altid starte med det åbne spørgsmål: ”Hvad fik denne film dig til at tænke på?” 

Film: De danske Sydhavsøer (1944, med speak, 12 min.)

Turistfilm om Sydhavsøerne med særligt fokus på de tre største øer; Lolland, Falster og Møn. Mange af øernes byer, landemærker og turistdestinationer fremhæves: tog- og færgetrafikken er travl, Nykøbing F. er en populær turistby og Pomlenakke er et skønt udflugtssted. Instruktør: Bjarne Henning-Jensen.

Inspiration til samtale

 

Find filmklip fra din hjemstavn

Herunder finder du et Danmarkskort fyldt med røde knappenåle. Hver nål åbner et historisk filmklip, som er optaget på lige præcis dette sted.

Hukommelse har en særlig forbindelse med fysiske og geografiske steder. At genbesøge steder med mange minder kan derfor være givende i reminiscensarbejde.

Rejsen starter på Sydhavsøerne, og derfra kan I selv vælge, hvad I vil udforske: Om det skal være filmklip fra den nære hjemegn, en hel region eller det foretrukne sommerferiested et helt andet sted i landet.

Sydhavsøerne

Gå til Danmarkskortet: https://www.danmarkpaafilm.dk/kort

Bemærk, at der ikke er forberedt spørgsmål til de enkelte film. Fokuser derfor på at finde filmklip, som vækker nysgerrigheden, da de fungerer bedst til at vække minder og starte en samtale. Og du kan altid starte med det åbne spørgsmål: ”Hvad fik denne film dig til at tænke på?” 

NB: Du bevæger dig her ud af ErindringsBio-universet og ind på ’Danmark på film’-sitet, der indeholder mange forskelligartede klip, som ikke er udvalgt efter demensvenlige kriterier, så vær opmærksom på dette.

Vil du se mere?

På 'Danmark på film' kan du finde tusindvis af film og klip fra hele Danmark.

I temaet 'Himmel, hav og herregårde –  et portræt af Lolland-Falster' kan du se flere film og klip om Sydhavsøerne.

Kontakt

ErindringsBio-redaktionen
erindringsbio@dfi.dk

Maria Knude Oldhøj Nielsen
Formidlings- og projektmedarbejder
Tlf. +45 3374 3589
marian@dfi.dk