Film

Afstemningen om genforeningen i 1920

1920, 14 min., Stum

Diverse optagelser fra folkeafstemningen om fastlæggelsen af den dansk-tyske grænse i 1920. De stemmeberettigede afrejser fra København på M/S Kong Håkon. I Aabenraa anløber M/S Feodora med flere vælgere. De bliver mødt af en tysk moddemonstration, der ender i slagsmål mellem danske og tyske demonstranter. Krigsfanger ankommer til Sønderborg ombord på M/S Moscov for at afgive deres stemmer. I Haderslev er gader og stræder flagudsmykkede for at byde stemmeafgiverne velkommen, og der er optog gennem byen. Foran Dybbøl Mølle har tre børn med Dannebrog i hænderne taget opstilling. Danske embedsmænd passerer grænsen ved Frederikshøj og modtages bl.a. af den sønderjyske politiker H.P. Hanssen. Afslutningsvis hejses og sænkes Dannebrog på halv. Til minde om de faldne. Optagelserne er sandsynligvis fra februar 1920.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer. Vær den første til at kommentere.

CAPTCHA Dette spørgsmål er for at teste om du er et menneske og for at undgå spam.

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den vises på siden.
Har du et teknisk problem? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet? Kontakt filmarkivet@dfi.dk

Tema

Tysk og dansk i hertugdømmet Slesvig

Det, der for nogen var en Genforening i 1920, var for andre en deling af Slesvig. Nordslesvigerne – det tyske mindretal – er gennem århundreder blevet præget af både dansk og holstensk kultur.

Tema

Det danske mindretal i Sydslesvig

Efter den nye grænsedragning mellem Danmark og Tyskland i 1920 levede omkring 10.000 dansksindede syd for grænsen. Gennem de seneste 100 år er der lavet talrige film om det danske mindretal i Sydslesvig. Arkivet ved Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig præsenterer her en række af deres film og fortæller mindretallets historie.

Tema

Tidslinje: Vigtige datoer for Genforeningen

Her får du et overblik over de vigtigste datoer for Genforeningen mellem Danmark og Sønderjylland suppleret med tilhørende filmklip. Tekster er skrevet af journalist Jan Sternkopf fra JydskeVestkysten.