Film

Broen over Storstrømmen

Leo Hansen, 1937, 24 min., Stum

Optagelser af Storstrømsbroens tilblivelse. Broen forbinder Sjælland og Falster. Eller mere korrekt Masnedø og Orehoved. Filmen viser forskellige etaper af anlægsarbejdet: de omfattende jordarbejder, bygning og montering af strømpiller og paramentskasser, udlosning af stålkonstruktioner og samling og montering af brofag. Monteringen af brofagene sker ved hjælp af verdens største flydekran, bygget af Burmeister & Wain. Da Masnedø og Falster bliver landfast 3. december 1936, går broens bygmestre som de første over broen. Den officielle indvielse finder sted d. 26. september 1937.

Storstrømsbroen, som er 3.199 m lang og 9 m bred, er projekteret af Anker Engelund og udført af Dorman, Long & Co. (som medfinansierede projektet) ved Guy Maunsell og med Poul Middelboe som ledende ingeniør. Danske Christiani & Nielsen stod for broens betonkonstruktioner og jordundersøgelser. Det længste spænd er 136 m og den maksimale gennemsejlingshøjde er 26 m. Der er brugt 120.000 m3 beton, 20.000 ton jern og dertil 5.000 ton spunsjern, og flyttet 2 mio. m3 jord. Samlet pris omkring 35 mio kr. Broen fører en to-sporet vej og en enkeltsporet jernbane over Storstrømmen.

Kommentarer

Jørgen Hansen tor, 11/12/2020 - 17:17

En fantastisk flot visning, et dygtig stykke arbejde. Set filmen flere gange, nu alt mens den nye storstrømsbro er under opførelse.. Tak for denne dejlige film.. Jørgen Hansen, i Vordingborg.

Anne-lise Koch tir, 11/24/2020 - 11:31

vi flyttede til Falster i 1972 da mine forældre overtog Falstria , vi hele familien kom fra Amager . Da vi overtog Falstria / Den Grønne Cat det var Discotek dengang . Vi fik at vide at Falstria var bygget af matrailer der var tilbage fra dengang de Byggede Storstrømsbro Broen . Mine Bedsteforældre var nede fra Amager til åbningen , og har hørt mange fortællinger fra den store dag .Jeg er den eneste i familien fra den gang og har smaldfilm fra den gang i boet efter mine forældre som jeg gerne finder frem , hvis nogen kan bruge dem . Med venlig hilsen Kok Anne-Lise Koch nu er mit vendt tilbage til Falster nærmere Brarup , sådan kan ens liv også dreje sig ♥️♥️♥️

CAPTCHA Dette spørgsmål er for at teste om du er et menneske og for at undgå spam.

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den vises på siden.
Har du et teknisk problem? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet? Kontakt filmarkivet@dfi.dk

Tema

Med tog gennem Danmark

2022 markerer 175-året for åbningen af den første jernbane i kongeriget Danmark. Siden er skinnenettet løbende blevet udbygget og har, som historiske togfilm viser, skabt sammenhængskraft og gjort det lettere for den almindelige dansker at komme rundt.