Film

Med Hundeslæde gennem Alaska

Leo Hansen, 1927, 55 min., Stum

Optagelser fra Knud Rasmussens 5. Thule-Ekspedition, som fandt sted 1921-1924. Med hundeslæde nord om Amerika fra Altanterhavet til Stillehavet - den længste slæderejse nogensinde foretaget. Med på turen havde han, foruden et videnskabeligt hold bestående af seks danskere, to grønlændere: Arnarulunnguaq (det lille kvindemenneske) og Miteq (ederfuglen). Fotograf Leo Hansen blev tilsagt i Canada, november 1923 og filmede resten af rejsen.

Denne film kan desværre ikke indlejres på andre hjemmesider pga. rettigheder.

 

Kommentarer

Torben tor, 05/14/2020 - 09:13

Filmen skal kørers med 0.5 hastighed

Redaktionen tor, 05/14/2020 - 10:45

Kære Torben. Tak for din kommentar. Filmen kører dog i den korrekte hastighed. Film med denne alder kan imidlertid have meget skiftende hastigheder pga. den måde, de blev optaget på.
Vi anbefaler generelt folk til ikke at bruge videoplayeren til at ændre hastigheden med, da det vil give filmen en meget hakkende fornemmelse.

Claus Oreskov man, 10/26/2020 - 17:08

Oplysningerne er både rigtige og forkerte. Et videnskabeligt hold på 6. danskere, men det er inklusivt Knud Rasmussen selv (dog ledt uden for som grønlandsk-dansk) så måske skulle der stå et hold på 5.
Imidlertid var dette hold ikke med på den store slæderejse og dermed heller ikke med i filmen. Det var kun de 3. grønlændere: Knud Rasmussen, Qaavigarsuaq (kaldet: Miteq), Arnarulunnguaq der fortog den store slæderejse (filmen handler om) på den sidste strækning kom Leo Hansen til og optog denne film.

Ian McQuade søn, 01/31/2021 - 19:32

Hello from Vancouver Island. I read a biography of Knud Rasmussen and looked for the films by Leo Hansen. I found them! Thank you very much!

Claus Oreskov tir, 03/23/2021 - 18:36

Uha en ualmindelig grov fejl i filmens tekst. Kent Peninsula er ikke i Alaska men i Canada. Leo Hansen havde på egen hånd rejst ekspeditionen i møde og modtog dem altså langt inde i Canada og ikke i Alaska som aftalt. Se f.eks.: Leo Hansen "I Knuds Slædespor". Det kan I ikke være bekendt, få det rettet !

Redaktionen tor, 04/22/2021 - 14:11

Kære Claus Oreskov
Tak for kommentar. Beklager fejlen. Det er hermed rettet.
Mvh Maria Nielsen

CAPTCHA Dette spørgsmål er for at teste om du er et menneske og for at undgå spam.

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den vises på siden.
Har du et teknisk problem? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet? Kontakt filmarkivet@dfi.dk

Tema

Tidslinje: Grønlandsk historie i nyere tid

Få overblik over de vigtigste nedslag i den nyere grønlandske historie, fra slutningen af kolonitiden til indførelsen af Hjemmestyret i 1979 og senere Selvstyret samt anerkendelsen af grønlænderne som et selvstændigt folk i 2009.