Film

Det første Valg til Folketinget efter Befrielsen 30. oktober 1945

Karl Roos, 1945, 21 min., Speak

Det første valg til Folketinget efter befrielsen løber af stablen den 30. oktober 1945. Overalt i bybilledet er der valgplakater og politiske slogans. Statsminister Vilhelm Buhl og den konservative politiker John Christmas Møller høres i radioen. En række valgprogrammer vises. Billederne akkompagneres af en speak, der refererer til diverse politiske møder og til forskellige politikeres udtalelser i radioen. Rundt om i landet afholdes en række valgmøder. Flere af møderne finder sted i KB-hallen herunder et møde arrangeret af modstandsorganisationen Frit Danmark. Repræsentanter fra de forskellige partier holder tale. På Gadstrup Kro er der også vælgermøde. En række politikere holder tale, og de tilhørende deltager med stor iver i diskussionen. Valgdagen oprinder. Optagelser fra København, hvor folk valfarter til stemmeurnerne. Sent på aftenen bliver det endelige resultat meddelt over radioen. Hele landet lytter. På Rådhuspladsen er 50.000 mennesker samlet. Valgets store sejrherre bliver Venstre. Den store taber bliver Socialdemokratiet, der går hele 18 mandater tilbage. Tidligt om morgnen den 31. oktober udtaler ledende mænd fra partierne sig om valgets resultat i radioen. Samme dag holder Venstre møde om regeringsdannelsen. Der dannes en mindretalsregering med Knud Kristensen som statsminister.

Kommentarer

viggo kristensen lør, 05/04/2019 - 08:23

jeres krypterede streaming hakker i det.. og det er ikke mit system der ikke virker, der er strøm på mit system og derfor er det heller ikke en fejl 40..
det meste indhold på filmcentralen er fra før 1956 og derfor ikke underlagt copyright..
kunne man fra filmcentralens side, lægge alle film uden copyright til download..
for det her system med krypterede streams virker ikke optimalt..
ps: lad os nu se om denne kommentar godkendes.. i demokratiets navn..

mvh. viggo kristensen 8O)

Redaktionen man, 05/06/2019 - 10:42

Kære Viggo Kristensen
Tak for kommentar. Vi arbejder løbende på at forbedre brugen af og adgangen til det digitaliserede materiale, der ligger på sitet.
Efter opdateringen af vores videoafspiller i sidste uge har enkelte brugere oplevet problemer med at streame filmene på sitet. Det er nødvendigt, at du clearer din cache i browseren, hvis du oplever dette. Se vejledning her: https://www.refreshyourcache.com/en/home/. Hvis du fortsat oplever problemer, kan du ringe til brugersupport på 44 86 77 11.
Mvh Maria Knude Oldhøj Nielsen

CAPTCHA Dette spørgsmål er for at teste om du er et menneske og for at undgå spam.

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den vises på siden.
Har du et teknisk problem? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet? Kontakt filmarkivet@dfi.dk

Tema

Sofavælgere og stemmefiskere – Så er der valg!

Han ligger henslængt under en avis, den apatiske unddrager, og gider ikke deltage i det folkestyre, der har udstyret ham med de privilegier, han nyder. Det billede fremmanes i én af de valgfilm, staten producerede tilbage i 1947. Det handler om at vælge, og gør man det ikke, har man stadig valgt – måske mest fra. Hermed et udvalg af historiske film om at vælge folkestyret til ved at stemme på nogen.