Film

Nykøbing F.

Karl Roos, Peter Lind, 1938, 15 min., Speak

Turistfilm om Nykøbing F, der er Lolland-Falsters 'hovedstad'. Filmen viser byens seværdigheder og giver et indblik i den omfattende industri. Den indledes med en rundtur til de mange historiske herregårde og godser, der ligger uden for byen bl.a. Orupgaard, Næsgaard, Knuthenborg, Vennerslund, Christianssæde, Corselitze, Søholt, Fuglsang, Orebygaard, Rudbjerggaard, Krenkerup og Aalholm. Bymidten byder også på minder fra fortiden. Her ligger bindingsværkshusene Czarens Hus og Ritmestergaarden fra 1600-tallet, den gotiske Klosterkirke fra 1419, og Ejegod Mølle, byens vartegn, fra 1816. Side om side med de historiske bygninger ligger moderne huse bl.a. Industribygningen på Torvet. Og industrien lever i bedste velgående i Nykøbing F. Alene sukkerindustrien beskæftiger 10 000 mennesker og omsætter årligt for 25 mio. kroner. Derudover har byen en konservesfabrik, cerutfabrik, lervarefabrik, kniplingefabrik, trykkeri, svineslagteri, bryggeri og et skrædderi. I fritiden skal der ydes og nydes. På det store stadion dyrker ungdommen alverdens sportsgrene, og på de varme sommerdage boltrer store som små sig på de store hvide badestrande, der strækker sig 20 km. langs Falsters østersøkyst.

Der er en del støj på lyden.

Denne film kan desværre ikke indlejres på andre hjemmesider pga. rettigheder.

 

Kommentarer

Nils Rossing ons, 05/11/2022 - 08:31

Dejlig film,smukke mennesker der var slanke og velklædte,det var min barndom.

CAPTCHA Dette spørgsmål er for at teste om du er et menneske og for at undgå spam.

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den vises på siden.
Har du et teknisk problem? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet? Kontakt filmarkivet@dfi.dk

Tema

HIMMEL, HAV OG HERREGÅRDE – ET PORTRÆT AF LOLLAND-FALSTER

Lolland og Falster er kendt for det flade landskab, roemarkerne og de mange historiske herregårde. Men er det også sådan lollikkerne og falstringerne ser deres egn? I samarbejde med Nakskov lokalhistoriske Arkiv og Guldborgsund Stadsarkiv udgiver Filminstituttet 18 ny-digitaliserede film sammen med film fra egne samlinger. Forfatter Helle Helle, gastronomisk iværksætter Claus Meyer og politiker René Christensen m.fl. portrætterer her deres hjemstavn.

Tema

Os, dem og Dirch - turistfilm fra Danmark

De vælter ind over grænserne. De kommer med tog, fly og bil. Krydstogtskibene kæmper om kajpladserne ved Langelinie i København, og på den jyske vestkyst skal man mestre et forståeligt tysk for at betjene de mange glade sommerhusgæster. Men de har penge på lommen. Og de tager hjem igen. Det er sommer i Danmark.