Film

Grundloven 1915

Julie Laurberg, Franziska Gad, 1915, 6 min., Stum

Kvinder fik i 1915 i forbindelse med en grundlovsændring tildelt valgret på lige fod med mændene, og som markering heraf organiserede en række af kvindesagsorganisationerne, bl.a. Skandinavisk Kvindeforbund, et valgretsoptog den 5. juni. Her afleverede deputationen for kvindesagsforeningerne en adresse til regering og rigsdag, hvori der blev udtrykt værdsættelse af den nyerhvervede stemmeret. Debatten om valgret til kvinder havde stået på siden 1886. I 1908 fik kvinder tildelt kommunal valgret og altså i 1915 stemmeret til Folketing og Landsting i Rigsdagen på lige fod med mænd.

På KVINFO's hjemmeside beretter en artikel om kvindeoptoget. Læs artiklen "Det store optog"

Læs artiklen "Fest, faner og filmarv", som handler om hvordan "Grundloven 1915" forsvandt og blev fundet igen.

Se flere film, der er relateret til Grundlovsdag, i Filmcentralens to filmsamlinger: "Stemmeret og stærke kvinder" og "Danmark anno 1915"

 

Kommentarer

Maj-Britt Delcomyn Andersen man, 11/27/2017 - 11:35

Hej, min mormor var med i optoget, jeg er sikker på, at jeg engang har set et klip hvor hun var med på. Har ledt forgæves ( men før jeg så denne side ) Min mormor som var født i 1892 var til fotografen i sin fine hvide kjole som hun selv havde syet til denne dag. Dejligt hun har skrevet bag på fotoet
Venlig hilsen
Maj-Britt Delcomyn Andersen
PS: Håber jeg finder det filmklip

frederik tir, 01/12/2021 - 11:08

flot og god grafig

Nikolaj søn, 10/10/2021 - 16:04

kunne have været bedre

Jesper søn, 10/10/2021 - 16:04

den mangler lidt historie

Bjørk tir, 03/08/2022 - 13:12

Hej. Jeg kan tydeligt huske den dag. Det var helt klart min favorit gennem tiden. Jeg kan huske hvor meget jeg glædet mig til at se det, da jeg tog tilbage med min maskine. jeg får stadig tårer i øjnene når jeg tænker på det. 10/10

CAPTCHA Dette spørgsmål er for at teste om du er et menneske og for at undgå spam.

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den vises på siden.
Har du et teknisk problem? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet? Kontakt filmarkivet@dfi.dk

Tema

POLITISK AKTIVISME – FRA DEMO’ER TIL BLOGINDLÆG OG LIKES

Siden 1960 er partiernes medlemstal dalet betydeligt, men det betyder ikke nødvendigvis, at det politiske engagement er svækket. Dansk politik både før og efter ungdomsoprøret har været præget af et aktivistisk engagement i folkelige bevægelser og kampagner, der ikke er rettet mod stemmeurnerne og ikke nødvendigvis indbefatter partier og interesseorganisationer. I samarbejde med Arbejdermuseet & Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkiv præsenterer Det Danske Filminstitut & Danmark på film her en stribe film om politisk aktivisme.