Tema

Den 2. Galathea-ekspedition

Den 15. oktober 1950 stævnede fregatten Galathea 2 ud fra Københavns Havn med det formål at undersøge dyrelivet på bunden af verdens oceaner. Efter 50 stop i 26 lande anløb skibet knap to år senere igen København fyldt med materialer til videre forskning.

Af Katrine Madsbjerg, filmarkivar og historiker, Det Danske Filminstitut

Galathea 2 var et moderne forsøg på at genskabe de store videnskabelige ekspeditioner fra 1800-tallet. Den blev opkaldt efter Galathea Ekspeditionen, som i 1845-1847 sendte en række danske videnskabsfolk ud i verden med fokus på danske interesser, ikke mindst i udlandshandelen.

Galathea 2 fandt sted fra 15. oktober 1950 til 29. juni 1952 under ledelse af zoolog dr. Anton Frederik Bruun fra Danmarks Akvarium og kommandør Svend Greve. Formålet var også at promovere Danmark som vidensnation i de lande og havne, skibet anløb.

Læs resten af artiklen under filmserien

Film fra den 2. Galathea-ekspedition

Ud over videnskabsfolk, som var specialister i havmiljø og geografi, var ekspeditionen ledsaget af et formidlingshold under ledelse af rejsejournalist Hakon Mielche. De havde til opgave at fortælle om ekspeditionens fund og resultater til danskerne og resten af den interesserede verden, mens fregatten rejste jorden rundt.  

”Det er vor tanke at tage manden fra gaden med ombord på vor store havforskningsekspedition, for havets store, ukendte dybder er et godt sted at begynde, når man tænker på at skrive et eventyr, som i spænding og vingefang kan måle sig med selv den mest fantastiske tegneserie eller film.” 

(Hakon Mielche i bogen 'Galathea lægger ud. Rejsen rundt om Afrika', 1950)

VANSKELIGHEDER, VIDENSKABELIGE RESULTATER OG FILM-DOKUMENTATION

Mielche var dog ikke nogen helt ukontroversiel person på ekspeditionen, trods sine demokratiske formidlingsønsker. Han lagde sig ud med store dele af den danske presse ved at ville styre, hvem der måtte skrive og om hvad. I kritikeres optik forfordelte han provinspressen. Man valgte at løse problemet ved at ansætte en uvildig pressesekretær.

En anden udfordring var, at der efter det første år endnu ikke var opsigtsvækkende forskningsdetaljer at ’breake’ til omverdenen. Finansieringen af ekspeditionen måtte også af flere omgange have hjælp fra staten til at forsætte rejsen. Resultaterne fra juli 1951 faldt derfor på et tørt sted for både Mielche selv og for Galathea 2.

22. juli 1951 blev det nemlig meddelt verdenspressen, at man kl. 4 om morgenen havde fundet liv på 10.400 meters dybde i Filippinergraven øst for Filippinerne. 17 søanemoner, 61 søpølser, fire muslinger og en tangloppe var det totale resultat efter trawlet i dybet. I alt blev der foretaget 84 trawltræk på ekspeditionen, og fundene affødte bl.a. Galathea Rapporten, som bestod af 17 bind og 3500 sider, 175 anskuelsestavler og over 300 publicerede afhandlinger. Ud over de videnskabelige resultater blev der optaget 30 kortfilm på ekspeditionen, hvoraf en række nu kan ses på Danmark på Film.

Filmene giver et indblik i en verden, der forsigtigt optimistisk er på vej ud af verdenskrigens skygge, men med Korea-krigen som et bekymrende bagtæppe. Vi får både indblik i det videnskabelige arbejde og det lokale kulturliv undervejs. Kom med om bord på Galathea 2 og se, hvordan man måler dybder med ekkolod, besøg smukke templer i Bangkok og sukkerrørsplantager på Hawaii.


Katrine Madsbjerg | 13. april 2022