Siden 1910 har kvinder verden over fejret deres kampdag. Ideen om en kampdag blev fremsat af den tyske kvindesagsforkæmper Clara Zetkin på Anden Socialistiske Internationale Kvindekonference, der blev afholdt i København 26. og 27. august. Det var dog først i 1921, at 8. marts blev fastlagt som dato.
Kampdagen var oprindelig et socialistisk projekt, og denne tilknytning til venstrefløjen findes til dels stadigvæk. Indtil 1969, da en gruppe nyfeminister på Berkeley University i USA markerede dagen, fejredes den fortrinsvis i de socialistiske lande med demonstrationer for kvinders ligeret.
I Danmark genopfandt rødstrømpebevægelsen dagen, og der har hvert år siden 1974 været afholdt 8. marts-arrangementer, hvor en række kvindeorganisationer og -fagforeninger har rejst krav om bedre vilkår for kvinder.
Kilder: denstoredanske.dk og danmarkshistorien.dk
I temaet 'Kvinder i arbejde' markerer vi også Kvindernes Internationale Kampdag. Vi har samlet en række film og klip, der fremstiller arbejdende kvinder og deres vilkår.
Kvinderne i filmene bestrider en række forskellige erhverv: De arbejder som hjemmehjælpere, dagplejere, rengøringsassistenter, tjenestepiger, husmoderafløsere, mannequiner, sygeplejersker og fabriksarbejdere, deltager i hårdt fysisk arbejde i marken, underviser børn og unge, udstener krisebær, sælger fisk ved Gammel Strand og sorterer julepost.
Redaktionen | 29. februar 2016
Film og klip om kvinder i arbejde