Tema

Kvinder i arbejde

Den 8. marts er det Kvindernes Internationale Kampdag. Redaktionen har samlet en række film og klip, der fremstiller arbejdende kvinder og deres vilkår.

Siden 1910 har kvinder verden over fejret deres kampdag. Ideen om en kampdag blev fremsat af den tyske kvindesagsforkæmper Clara Zetkin på Anden Socialistiske Internationale Kvindekonference, der blev afholdt i København 26. og 27. august. Det var dog først i 1921, at 8. marts blev fastlagt som dato.

Kampdagen var oprindelig et socialistisk projekt, og denne tilknytning til venstrefløjen findes til dels stadigvæk. Indtil 1969, da en gruppe nyfeminister på Berkeley University i USA markerede dagen, fejredes den fortrinsvis i de socialistiske lande med demonstrationer for kvinders ligeret.

I Danmark genopfandt rødstrømpebevægelsen dagen, og der har hvert år siden 1974 været afholdt 8. marts-arrangementer, hvor en række kvindeorganisationer og -fagforeninger har rejst krav om bedre vilkår for kvinder.

Kilder: denstoredanske.dk og danmarkshistorien.dk

I temaet 'Kvinder i arbejde' markerer vi også Kvindernes Internationale Kampdag. Vi har samlet en række film og klip, der fremstiller arbejdende kvinder og deres vilkår.

Kvinderne i filmene bestrider en række forskellige erhverv: De arbejder som hjemmehjælpere, dagplejere, rengøringsassistenter, tjenestepiger, husmoderafløsere, mannequiner, sygeplejersker og fabriksarbejdere, deltager i hårdt fysisk arbejde i marken, underviser børn og unge, udstener krisebær, sælger fisk ved Gammel Strand og sorterer julepost.


Redaktionen | 29. februar 2016

Film og klip om kvinder i arbejde