Film

Grønland Fiskeri I og II

Jette Bang, Paul Hansen, 1939, 28 min., Stum

Fiskeri langs den grønlandske vestkyst i slutningen af 1930'erne. Filmen fortæller detaljeret om fangsten og den industrielle behandling af helleflynder, rejer, torsk, laks, hellefisk og grønlandshaj.
Fangsten i Davisstrædet og i fjordene langs kysten foregår dels fra båd og kajak og dels fra motorbåd. På Hermetikfabrikken i Holsteinsborg, grundlagt i 1924, foregår den industrielle efterbehandling af fisken. Helleflynder og rejer lægges på selvfremstillede dåser. De kogte og pillede rejer dampkoges under tryk. Torsk har været Grønlands vigtigste fisk siden Davisstrædet blev varmere for 25 år siden, og den saltede torsk er en højt værdsat fastespise i Sydens katolske lande. I elvene fiskes laks i tusindtal i sommermånederne, ofte med en pind med krog, en ketscher eller med garn, og dræbes med et bid i nakken. Laksen røges og tørres og bruges som sådan til vinterføde. Hellefisk, der også er kendt som "ishavslaks", fiskes på Jakobshavns isbanke, skæres ud til filetter og saltes i tønder. Den dorske og sløve grønlandshaj fanges fra kajak. Skindet kan garves og anvendes som læder. Det tørrede hajkød er godt hundefoder.
Fiskeriet i Grønland er foreholdt grønlænderne, men i 1926 blev den såkaldte Færingehavn åbnet for danske og islandske fiskere, fra 1937 også for andre nationers skibe på visse betingelser. Havnen er forsynet med sygehus, radiostation, værksted og sømandshjem.
Filmens årstal er anslået.

Kommentarer

Finsen tir, 05/26/2020 - 15:06

26:04 skibets navn Niels R. Finsen der var moderskib for fiskere.

CAPTCHA Dette spørgsmål er for at teste om du er et menneske og for at undgå spam.

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den vises på siden.
Har du et teknisk problem? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet? Kontakt filmarkivet@dfi.dk

Tema

Jette Bang

Jette Bang (1914-1964) var fotograf og en pioner i Arktis. Hun fotograferede og filmede op gennem 1930’erne og 40’erne i Grønland og lavede hovedværket 'Inuit' – den første farvefilm i verden om mennesker i Arktis. Med sit skarpe blik indfangede hun den traditionelle fangerkultur og kom helt tæt på især kvinder og børn på bopladserne.

Tema

Historiske film fra Grønland

Det Danske Filminstitut præsenterer en stor samling af nydigitaliserede film fra Grønland fra perioden 1918-1965.