Tema

Jørgen Leth

Instruktør, journalist, forfatter og cykelsportskommentator. Jørgen Leth har mange talenter. Se en samling af nogle af hans film her.

Af Henrik Østergaard, filmarkivar, Det Danske Filminstitut

Jørgen Leth er dokumentarist, forfatter, cykelsportskommentator og er flittigt anvendt som oplæser og debatør herhjemme - en kendt og genkendelig stemme - men han er også en feteret kunstner i udlandet, hvor han har rejst, boet og lavet film.

I dette tema har vi samlet nogle af hans bedste og mest forskelligartede værker, ikke mindst klassikeren Det perfekte menneske.

Oplev Leths personlige rejse gennem USA i 66 scener fra Amerika. Eller få et syret indblik i dansk kultur anno 1972 i den ikoniske montagefilm Livet i Danmark

Du kan også opleve Klaus Rifbjerg helt privat, tage med til Nepal blandt europæiske og amerikanske hippier i 1967 i Nær himlen, nær jorden, eller Leths personlige take på det spanske boldspil Pelota eller komme helt tæt på den danske cykelrytter Ole Ritter, når han forsøger at erobre timerekorden i den klassiske cykelfilm Den umulige time.

Jørgen Leth har ofte samarbejdet med andre kunstnere, ikke mindst som en del af filmgruppen ABCinema i slutningen af 1960'erne. I den lyriske Dyrehaven, den romantiske skov skildrer Leth og billedkunstneren Per Kirkeby den gamle skov, så den sjældent har været smukkere.

Læs også Lars Movins interview med Jørgen Leth i forbindelse med Leths 50 års jubilæum som filminstruktør.


Henrik Østergaard | 13. marts 2018

Film af Jørgen Leth